Вітаміни у музеї. Смачні роботи Пікассо, Воргола і Бойса

— 17 лютого 2016, 10:54

Докази представлені зараз художньому музеї Кунстхалле міста Емдена на півночі Німеччини, пише "Німецька хвиля".

Там відкрилася виставка з незвичайною назвою і темою: "Вітамінний коктейль" (Vitaminbombe).

115 робіт, представлених у музеї, є частиною зібрання німецького колекціонера Райнера Вільда, який понад 40 років збирав художні твори із зображенням фруктів. Наразі у його колекції понад 300 художніх творів, включаючи картини, малюнки, акварелі, скульптури та відео.

В її експозиції фрукти – як мотиви, так і художні об'єкти на картинах і в скульптурах – видатних художників XX і XXI століть: від великого Пабло Пікассо до флагмана американського поп-арту Енді Воргола.

Енді Воргол. Натюрморт з лимонами, 1978.
Райнер Феттінг, (Rainer Fetting). "Яблука з Карве II" (Äpfel aus Karwe II), 1993

Втім, фрукти як мотив в образотворчому мистецтві відомі з античних часів і користуються популярністю і в наші дні.

Представник музею Кунстхалле на вернісажі звернула увагу на те, що серед експонатів представлені "легендарні" фрукти: бренди ліверпульської четвірки "Бітлз" і комп'ютерної імперії Apple, а також лимон, в формі якого один з лідерів постмодернізму, німецький художник Йозеф Бойс, майстрував свої знамениті "лимонні лампочки".

Лессер Урі (Lesser Ury / 1861-1931). Натюрморт з фруктами.
Конрад Феліксмюллер (Conrad Felixmüller). "Апельсин" (Die Apfelsine), 1929

Фрукти – не тільки їжа, яка дуже корисна для здоров'я. Фрукти і інші представники рослинного світу – овочі, ягоди, квіти – часто згадуються в фольклорі і в міфології. В образотворчому мистецтві вони найчастіше символізують любов і спокусу, родючість і швидкоплинність життя, а також служать зразками для дизайнерських об'єктів.

У зборах Райнера Вільда знаходяться у великій кількості роботи німецьких експресіоністів Крістіана Рольфа, Карла Шмідт-Ротлуфа, Макса Пехштейна, Еміля Нольде, а також російського художника Олексія Явленского, який жив і працював у Німеччині і входив до групи "Синій вершник".

Олаф Бройнінг (Olaf Breuning), "Лимонний порося" (Lemon Pig), 2004.
Реклама:

Головне сьогодні