7 найкращих українських фільмів про місто. Відео

На карті України можна знайти 459 міст і містечок, але скільки з них знайшли своє відображення в культурі? Приміром, скільком із них були присвячені фільми?

Аби познайомити вітчизняних і закордонних глядачів з атмосферою, вулицями і героями українських міст, минулого року фестиваль "86" започаткував конкурс MyStreetFilmsUkraine.

"2015 року наші учасники змусили нас запам’ятати Бережани, Краматорськ, Новояворівськ, — згадує кураторка фестивалю "86" Надія Парфан. — Їхні камери також пробралися на романтичний, хоч і занедбаний, київський іподром і дивом вціліле село на Позняках. В їхніх історіях ми зустріли вусатих книжників на Петрівці і погуляли з молодим татусем на Русанівці".

Після української презентації найкращих робіт учасників конкурсу їх також показали на фестивалях за кордоном: у Британії, Німеччині, США, Угорщині, Іспанії, Чехії, Польщі та Росії.

У лютому фестиваль оголосив про початок другого конкурсу MyStreetFilmsUkraine, для якого розшукує "нові історії про українські міста, місця, місцевих і міських героїв".

І доки українські професійні режисери й аматори розробляють проекти своїх майбутніх урбаністичних короткометражок, УП.Культура пропонує переглянути 7 найяскравіших робіт минулорічних учасників MyStreetFilmsUkraine.

"МІЙ КРИСТАЛ"
Реж. Оксана Казьміна
Документальний, Новояворівськ, 15’

Оксана й Сашко мали багато спільного в їхньому рідному Новояворівську, але потім їхні дороги розійшлися. Чи бувають колишніми найкращі друзі, рідні міста та перші закоханості?

"НА СХОДІ"
Реж. Пьотр Армяновський
Документальний, Краматорськ, 9’

"Краматорськ – це місто великих заводів, брудного повітря й розбитих доріг. Всього того, що мені не подобалось у рідному Донецьку, але за чим я тепер сумую", — описує режисер задум свого фільму.

"Я НА ДИТМАЙДАНЧИКУ"
Реж. Поль Гранек
Документальний, Київ, 12’

Русанівка – це острів-мікрорайон в Києві, який населяють діти, собаки, старі та рибалки. Фільм показує іронію людського буття, затиснутого між дитмайданчиком і цвинтарем домашніх тварин.

"СЕРЕД ХАТ"
Реж. Оксана Носач
Документальний, Київ, 6’

Місто потрапило до села… Чи, може, це село опинилось посеред міста? Фільм Оксани Носач про абсурдність співіснування двох світів в одному просторі.

"ПЕРШИМ ПРИХОДИТЬ РЕВАНШ"
Реж. Дарина Ніколенко
Документальний, Київ, 12’

Київський іподром – типове місце постсоціалістичного простору, яке після розвалу Радянського Союзу поступово занепадало. Єдине, що робить його живим, – це парадоксальна відданість людей своїй справі.

"ЗАНУРЕННЯ"
Реж. Олександр Зирянов
Ігровий, Херсон, 13’

Головний герой фільму Олександра Зирянова – це час у провінційному місті, який обчислюється не хвилинами, годинами чи днями, а певними подіями.

"ЦВЄТАЄВОЇ ТА МАЯКОВСЬКОГО. ЕПІЗОД 1"
Реж. Поліна Мошенська, Марина Ляпіна
Документальний, експериментальний, Київ, 7’

Фільм знайомить нас із повсякденним життям двох вулиць із парадоксальними іменами поетів у спальному районі Києва.

***

Другий конкурс урбаністичних фільмів MyStreetFilmsUkraine стартував у лютому 2016 року.

На конкурс, зазначають його організатори, можуть подаватися проекти ігрових, документальних та анімаційних фільмів тривалістю до 15 хвилин.

Аплікаційні форми можна подати до 15 березня, а імена переможців, чиї проекти фестиваль "86" допоможе втілити в життя, будуть оголошені 25 березня.

В червні переможець конкурсу зможе презентувати свою роботу на лондонському Open City Doc Fest.

Більше інформації про конкурс на сайті фестивалю "86".

Реклама:

Головне сьогодні