Тест

Оскар 2016: несподівані перемоги, тріумф Ді Капріо, Україна – без нагороди

Найбільше заповітних золотих статуеток – шість – назбирала стрічка "Шалений Макс: дорога люті". Щоправда, не у головних номінаціях.

Два "Оскари" дісталися фільмові "У центрі уваги", три нагороди вручили "Легенді Г'ю Гласса". Їх можна вважати лідерами смаків Американської кіноакадемії.

"Найкращим фільмом року" стала робота "У центрі уваги" режисера Тома Мак Картні. Фільм розповідає про роботу журналістів-розслідувачів, які намагалися зробити публічною проблему існування педофілії у католицькій церкві. Сюжет засновано на реальних подіях.

"Ми хочемо, щоби голоси людей, які пережили це, дійшли до Ватикану. Ми хочемо захистити дітей", – сказав режисер, отримуючи нагороду.

Команда фільму "У центрі уваги"

Нарешті, вирішилися головна інтрига цьогорічного "Оскара". Найкращим актором академіки визнали Леонардо Ді Капріо за роль у стрічці "Легенда Г'ю Гласса"! Шість номінацій – і перший "Оскар".

Актор подякував режисерові фільму та своєму партнерові по стрічці Тому Харді, так само як і Мартіну Скорсезе і всім тим, хто допоміг йому на початку кар'єри. Лео також торкнувся питання глобального потепління.

На це звання також претендували Метт Деймон за стрічку "Марсіанин", Брайан Кренстнон у стрічці "Трамбо", Майкл Фассбендер за роль у стрічці "Стів Джобс" та Едді Редмейн за фільм "Дівчина із Данії".

Найкращим режисером за версією Американської кіноакадемії є творець фільму "Легенда Г'ю Гласса" Алехандро Гонсалес Іньярріту. Минулого року він переміг зі стрічкою "Бьордмен". Він подякував Лео Ді Капріо за те, що той "вклав у фільм свою душу", і наголосив – всі люди рівні між собою.

Суперниками Іньярріту були Том МакКарті ("В центрі уваги"), Стівен Спілберг ("Шпигунський міст"), Адам МакКей ("Гра на пониження"), Ленні Абрахамсон ("Кімната").

Переможницю у категорії "Найкраща актриса" оголошував Едді Редмейн. Жадана нагорода дісталася Брі Ларсон за стрічку "Кімната" режисера Ленні Абрахамсона.

Раніше Ларсон отримала статуетку у номінації "Найкраща драматична актриса" на "Золотому глобусі" і премію BAFTA.

За статуетку також змагалися Кейт Бланшет за роль у стрічці "Керол", Дженніфер Лоуренс за роль у стрічці "Джой", Шарлотт Рамплінг за "45 років" та Сірша Ронан за "Бруклін".

Брі Ларсон за стрічку "Кімната"

Оголосили і переможницю у категорії "Найкраща жіноча роль другого плану". Нею стала Алісія Вікандер, яка була номінована вперше в житті. 27-річну актрису нагородили за роботу у фільмі "Дівчина з Данії".

На цю нагороду також претендували Кейт Уінслет ("Стів Джобс"), Руні Мара ("Керол"), Рейчел МакАдамс ("В центрі уваги") та Дженніфер Джейсон Лі ("Мерзенна вісімка").

Алісія Вікандер - найкраща актриса другого плану. Фото Awards_Oscars/Twitter

Золота статуетка за найкращу чоловічу роль другого плану дісталася Марку Райленсу за роль у фільмі Стівена Спілберга "Шпигунський міст". Це перша номінація і перша нагорода актора. Він подякував знаменитому режисерові за можливість роботи з ним.

За це звання також боролися Марк Руффало ("В центрі уваги"), Сильвестр Сталлоне ("Крід"), Крістіан Бейл ("Гра на пониження") та Том Харді ("Легенда Г'ю Гласса").

28 лютого на червоній доріжці довжиною 152 метри протягом кількох годин збиралися кінозірки.

Ведучий нагородження – комік Кріс Рок вдруге став господарем сцени і розважав понад три тисячі гостей.

У перші хвилини церемонії він почав жартувати на тему дискримінаційного скандалу на "Оскарі".

"Боже, я нарахував у залі аж 15 темношкірих людей! Вітаю вас на премії, яку ще називають премією "вибір білих людей"… мені казали не йти сюди. Але як можна казати єдиній людині без роботи кинути її?", – із таких слів розпочав свій монолог ведучий.

"Всі збожеволіли. Спайк Лі збожеволів", – додав він і у жартівливій формі запропонував створити категорії для темношкірих акторів.

Кріс Рок наводив приклади того, що звинувачення премії у расизмі не мають об'єктивного підгрунтя.

Творці шоу навіть зняли короткі жартівливі версії фільмів, номінованих на головні нагороди, за участі Кріса Рока, назвавши добірку "Якими б були ці стрічки, якби у них грали темношкірі актори".

У перші хвилини Золоту статуетку за "найкращий оригінальний сценарій" отримала стрічка "У центрі уваги" та її письменники – Джош Сінгер і Том МакКарті.

"Оскар" за "Найкращий адаптований сценарій" отримали Чарльз Рендальф та Адам Мак Кей за фільм "Гра на пониження".

Так званий "технічний Оскар" за "Найліпший костюм" отримала дизайнерка Джені Бівен за дизайн вбрання у фільмі "Шалений Макс: дорога люті" (режисер Джордж Міллер).

У номінації "Найкращий художник-постановник" також переміг фільм "Шалений Макс: дорога люті" та Колін Гібсон і Ліза Томпсон.

Третій "Оскар" поспіль виграла стрічка "Шалений Макс: дорога люті" за найкращий грим та засічки.

Кадр із фільму "Шалений Макс: дорога люті" - володаря трьох "Оскарів". Фото Mad Max/Facebook

Емануель Любецкі, який знімав стрічки "Бьордмен" та "Гравітація", цього разу отримав "Оскар" за роботу над фільмом "Легенда Г'ю Гласса" у категорії "Найкращий оператор". Це його третя нагорода за кілька років.

Четверта цьогорічна нагорода фільму "Шалений Макс: дорога люті" дісталася за "найкращий монтаж". Її отримала Маргарет Сіксел.

І п'ята статуетка за "звуковий монтаж" теж пішла до колекції стрічки "Шалений Макс: дорога люті". "Оскари" вручили звукорежисерам Марку МакГіні і Девіду Вайту.

За "найкраще зведення звуку" знову нагородили фільм "Шалений Макс: дорога люті". Це була шоста нагорода його творців за один вечір.

Найкращими візуальними ефектами академіки визнали кадри з фільму "Ex-Machina".

Після нагородження у цій категорії сцену вийшли роботи із сьомої частини "Зоряних воєн" - Сітріпіо, R2D2 та їхній новий друг.

Найкращою короткометражною анімаційною стрічкою став чилійський фільм "Ведмежа історія".

"Оскар" у категорії "Найкраща повнометражна анімаційна стрічка" отримав мультфільм "Думками навиворіт".

Тим часом "Найкращий короткометражний документальний фільм""Дівчина у річці. Ціна прощення". Оскароносна режисерка – пакистанка Шармін Обед-Чіной. Фільм оповідає про долю дівчини, яку односельці хотіли вбити за те, що вона нібито принизила гідність родини.

Головна і єдина надія України на цьогорічному "Оскарі" не справдилася.

У категорії "Найкращий короткометражний документальний фільм" перемогла картина "Еммі" – про життя британської співачки Еммі Уайнхауз. Стрічка Євгена Афінієвського про Майдан лишилася без нагороди.

Ведучий церемонії Кріс Рок пожартував з приводу цієї категорії: "Творці фільму "Зима у вогні" ненавидітимуть творців фільму про Емі Уайнхауз все життя".

Еммі Уайнхауз

У номінації "Найкращий ігровий короткометражний фільм" перемогла робота "Заїка" режисерів Бенджаміна Клірі та Сирени Армітаж.

"Найкращим фільмом іноземною мовою" став володар "Золотого глобуса", угорський режисер Ласло Немеш і його робота "Син Саула".

Віце-президент США Джо Байден вийшов на сцену, щоб проголосити промову про проблему насильства над жінками.

"Багато жінок у студмістечках стають жертвами домагань. Я прошу вас приєднатися до мене і президента Обами та попросити: давайте змінимо культуру! Ми можемо і мусимо зробити це, щоб більше не було скривджених жінок. Кожен має запитати себе: що я зробив для цього?", – сказав політик і запросив на сцену співачку Lady GaGa.

Вона виконала пісню, номіновану на "Оскар" - Till it happens to you про долю жінок, які зазнали сексуального насилля.

Oscars: Lady Gaga Performs "Til It Happens To You" From 'The H...

So powerful.

Опубліковано The Hollywood Reporter 28 лютого 2016 р.


Наступний "Оскар" вручили Джиммі Нейпсу та Сейму Сміту за пісню Writings on the wall. Саундтрек було написано для фільму про Джеймса Бонда.

Найкращим композитором оголосили Енніо Морріконе за саундтрек до останнього фільму Квентіна Тарантіно "Мерзенна вісімка".

Весь зал здійнявся на ноги, щоб привітати знаменитого композитора. Раніше він вже отримував "Оскар" за видатний внесок у кінематограф.

Майже кожного зіркового гостя запитували, як вони ставляться до скандалу, який супроводжував цьогорічну церемонію. Дехто з акторів помітив, що другий рік у головних номінаціях немає темношкірих претендентів на "Оскар".

Нестача темношкірих акторів і представників меншин у номінаціях призвела до страйку Спайка Лі та Джади Пінкетт Сміт. Вони підбурювали колег бойкотувати церемонію і вимагали від голови журі Шеріл Бун Ісаакс подвоїти кількість жінок і людей із меншин у рядах Академії.