Відомі художники просять президента про конкурс у "Мистецькому Арсеналі"

— 23 березня 2016, 18:49

Про це повідомляється на сайті виставкового комплексу.

"Ми, українські художники, надзвичайно занепокоєні та обурені ситуацією, яка склалася навколо однієї з найбільших та найефективніших культурно-мистецьких інституцій України – Мистецького Арсеналу. Намагання ДУС проігнорувати конкурс на посаду директора Мистецького Арсеналу за новим законом, який Ви підписали 19 лютого 2016, а також спроби прибрати із його статуту підрозділ "Музей" виглядають як неприпустиме свавілля", – так розпочинається лист культурних діячів Петру Порошенку.

Автори звернення зазначають, що комплекс є "головною державною платформою сучасного українського мистецтва, завдяки якому Україна може спілкуватися однією мовою з Європою".

"Ми наполягаємо на проведенні відкритого та прозорого конкурсу на посаду директора. При проведенні цього конкурсу недопустимо ігнорувати той факт, що саме Наталія Заболотна разом із професійним колективом підняла Мистецький арсенал з руїн і перетворила його в центр культури та мистецтва європейського рівня", – вважають митці.

Підписанти підкреслюють, що "втручання в роботу Мистецького Арсеналу та творчої спільноти, яка працює із ним, може завдати серйозної шкоди міжнародній репутації нашої нової держави і одній з найбільш конкурентоздатних сфер, якою є культура та мистецтво".

Мистецький Арсенал. Фото artarsenal.in.ua

Листа також підписали Арсен Савадов, Влада Ралко, Володимир Будніков, Павло Маков, Тіберій Сільваші, Ганна Криволап, Стас Волязловський, Борис Єгіазарян, Ігор Гайдай, Владислав Шерішевський, Микола Журавель, Віктор Сидоренко, Марина Скугарєва.

Серед авторів звернення є Микола Маценко, Олександр та Ірина Дубовик, Василь і Степан Рябченки, Роман Жук, Анатоль Звіжинський, Андрій Зелінський, Олександр Бабак, Матвій Вайсберг, Олександр Дяченко, Аліна Максименко, Михайло Ілько, Роберт Саллер, Артем Волокітін, Тетяна Маліновська, Ніна Мурашкіна, Олеся Дворак-Галік, Марина Щербенко, Павло Гудімов та Євген Карась.

Раніше "Українській правді" стало відомо, що Державне управління справами не продовжуватиме контракт із чинним директором Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Наталією Заболотною.

Сама Заболотна пояснила, що в неї як у керівника "Мистецького арсеналу" завершується контракт, тож "конкурс мав би бути оголошеним 14 березня", однак є колізія з тим, за яким нормативним актом обирати керівника.

Наталія Заболотна. Фото day.kiev.ua

У лютому президент Петро Порошенко підписав закон, який вводить новий порядок конкурсного призначення керівників державних закладів культури. Однак, за словами Заболотної, ДУС вважає "Мистецький арсенал" підприємством попри розмаїття культурних проектів, які реалізує столичний комплекс.

Співрозмовник "Української правди" у ДУС зазначив, що відомство планує попросити роз’яснення в Міністерстві культури щодо того, чи вважати "Мистецький арсенал" підприємством, чи закладом культури. Однак офіційний коментар у прес-службі ДУС пообіцяли надати пізніше.

У прес-службі Міністерства культури сказали, що не можуть коментувати питання "Мистецького арсеналу", бо цей комплекс підпорядкований не Мінкульту, а ДУС.

Реклама:

Головне сьогодні