Нова (не) знахідка. У могилі Шекспіра дійсно немає його черепа

— 24 березня 2016, 11:43

The Independent нагадує, що історія про викрадення його черепа з могили вперше була озвучена за 250 років після його поховання.

Шекспір ​​помер у 1616 році, і вважається, що його могила знаходиться у церкві Святої Трійці у Стратфорді-на-Ейвоні. Там не вказано ім'я драматурга, але члени його родини, в тому числі дружина Енн Хетеуей, поховані у могилах поруч.

Археолог з Університету Стаффордширу Кевін Колс уточнює, що таким чином вдалося підтвердити правдоподібність історії, опублікованої у журналі Argosy в 1879 року. Відповідно до неї група мисливців за трофеями, на чолі з доктором Франком, розсунули камінні плити, розрили могилу і вкрали череп Шекспіра.

Вчені просканували могилу Шекспіра і підтверджують, що там нема черепа

І от на 400-му році від дня смерті Шекспіра міф підтвердили – у могилі не все на місці.

"Сканування показало, що щось не так там де має бути голова. Це дозволяє нам припустити, що цей район був порушений", – уточнює вчений.

Технологія не може ідентифікувати кістки, зазначає Колс, але георадар показав, що половина могили є цілісною, а половина розрита. Результати роботи вчених будуть представлені у документальному фільмі "Таємна історія: Могила Шекспіра".

При цьому спеціалісти вважають, що череп Шекспіра десь таки є.

"Ми впевнені, його останки там. Щодо місця перебування черепа ніяких документальних слідів нема, але ми будемо продовжувати пошуки", – пообіцяв археолог.

Вчені також встановили, що череп, який зберігався у церкві за 20 миль від Стратфорда-на-Ейвоні і згідно з місцевою легендою є шекспірівським, насправді належав 77-річній жінці.

Реклама:

Головне сьогодні