Комітету Шевченківської премії замінили голову

— 3 березня 2016, 18:45

Відповідний указ президент уже підписав. Про це він заявив під час церемонії вручення Шевченківської премії, пише прес-служба президента.

"Очолити Комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю, і водночас є глибоким інтелектуалом і майстром слова", – сказав президент.

Юрій Щербак - новий голова комітету Шевченківської премії. Фото www.svoboda.org

Порошенко сказав, створив робочу групу, яка запропонувала ідеї щодо нового прозорого і демократичного порядку конкурсного відбору претендентів на найвищу мистецьку нагороду України.

[L]Він затвердив нове Положення про Національну премію та вніс зміни до Положення про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

До нового складу Комітету увійшли люди різних поколінь – від "шістдесятників" до ровесників української незалежності. Колишньому керівникові Комітету Борису Олійнику президент подякував за роботу, яку було проведено для визначення найбільш достойних претендентів на здобуття Національної премії 2016 року.

Цього року премію у сфері музичного мистецтва має хореограф Раду Поклітару за балет-триптих "Перехрестя" (2012 рік), балети "Лебедине озеро" (2013 рік), "Жінки в ре мінорі" (2014 рік), "Довгий різдвяний обід" (2014).

Балетмейстер Раду Поклітару

У сфері концертно-виконавського мистецтва лауреатом названа народна артистка України, солістка Національного академічного театру опери та балету ім. Шевченко Анжеліна Швачка за виконання провідних партій в операх і популяризацію української музичної спадщини.

Лауреатом премії у сфері образотворчого мистецтва оголошений народний художник України Михайло Гуйда за цикл робіт "В єдиному просторі".

Художник Михайло Гуйда. Фото: be-inart.com

У сфері кінематографа Порошенко присудив премії Шевченка засудженому в Росії українському режисерові Олегу Сенцову, а в галузі публіцистики і журналістики - колишньому депутату Верховної Ради, письменнику і дисиденту Левку Лук'яненку.

Левко Лук'яненко переміг у номінації "Публіцистика і журналістика". Фото: ua.golos.ua

Нагадаємо, що найбільшою несподіванкою для тих, хто стежив за перипетіями довкола цьогорічного відбору кандидатів на здобуття Шевченківської премії, стало те, що серед лауреатів немає письменників і літературознавців.

Нагадаємо, що серед претендентів на премію цього року був професор Гарвардського університету, літературознавець Григорій Грабович.

Юрій Щербак, лікар за фахом, почесний доктор медицини Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, був послом України в Ізраїлі (1992-1994), у США (1994-1998) та Канаді (2000-2003). У 1998-2000 роках був радником Президента Леоніда Кучми. У 1984 році дістав літературну премію Спілки письменників України імені Юрія Яновського.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні