Хто такий Бенксі: вчені вирахували ім'я художника за технікою пошуку злочинців

— 4 березня 2016, 10:45

"Географічний профайл" – техніка, яку використовують, щоби впіймати серійних злочинців.

За її допомогою дослідники назвали ім'я найбільш таємничого митця світу – Робін Ганнінгем.

Дослідники визначили область між локаціями, де найчастіше з'являлись знамениті графіті, і порівняли їх із адресами, близькими до чоловіка на прізвище Ганнінгем.

Газетне розслідування ще у 2008 році припускало, що саме Ганнінгем і є Бенксі, пише The Independent.

Вивчати географію Бенксі виявилося не так просто: дослідження було відкладено після того, як адвокати митця висловили своє занепокоєння працівникам університету тим, яким чином його результати публікуватимуться.

Робота таємничого художника. Фото banksy.co.uk

Тим часом дослідники заявили, що хотіли продемонструвати значний потенціал методу, який насправді є складною формою статистичного аналізу. Його використовують у криміналістиці, визначаючи можливі місця, де серійний злочинець може жити.

Однак юридичне втручання Бенксі не зашкодило криміналістам опублікувати відкриття у журналі Science Spatial.

Поставивши собі за мету назвати ім'я Бенксі, співробітники університету вибрали 140 робіт художника у Лондоні та Бристолі.

За допомогою цих локацій було обрано "гарячі точки".

Фото banksy.co.uk

Їх порівняли із пабами, ігровими полями, домашньою адресою у Брістолі і трьома адресами у Лондоні. Використовуючи загальнодоступну інформацію, дослідники дійшли висновку, що всі ці місця відвідував Ганнінгем.

На думку авторів розслідування, геопрофайл, створений для Бенксі, доводить, що "викритий" у 2008 році учень громадської школи Брістоля Ганнінгем, справді є тим самим художником.

Дослідники пішли далі і заявили, що результати, які вони отримали, допоможуть знаходити потенційних злочинців до того, як вони вчинять серйозні правопорушення. Справа в тому, що поліція вважає мистецтво графіті актами вандалізму і припускає, що ті, хто захоплюється вуличним мистецтвом, згодом можуть стати навіть терористами.

При тому, що роботи митця коштують до півмільйона британських фунтів, ім'я їх автора досі лишається чи не найбільшою загадкою світу сучасного мистецтва.

Реклама:

Головне сьогодні