Кириленко пропонує дозвільний принцип для книжок із Росії

— 12 травня 2016, 13:57

Про це він повідомив під час наради щодо обмеження доступу російських книг антиукраїнського змісту на ринок України, повідомляє прес-служба Кабміну.

Її учасники розглядали проекти відповідних документів.

"Запропоновано дозвільний принцип — більш дієвий, ніж повна заборона книжкової продукції із країни-агресора. Книжковий ринок потрібно захистити від книг, що містять путінську пропаганду. В час, коли на Сході України йде війна, такий крок є виправданим", — заявив Кириленко.

Повідомляється, що у нараді взяли участь письменники, видавці, представники Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, представники Держкомтелерадіо, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, СБУ, Нацполіції, Державної фіскальної служби.

Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко. Фото kmu.gov.ua

"Письменники та видавці сходяться на думці, що впровадження дозволів на продукцію із Росії буде реальним механізмом контролю за тим, що ввозять і продають на книжкових полицях. За даними Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, переважна більшість членів асоціації підтримають впровадження дозвільного принципу на книги із країни-агресора", — йдеться у повідомленні Кабміну.

Раніше повідомлялося, що Кириленко, який у квітні 2016 року ще обіймав посаду міністра культури, готував заборону ввезення російських книжок антиукраїнського змісту.

[L]"Російськомовну видавничу продукцію ми ніяк не обмежуємо, у нас демократія. Але російська книга валом продовжує йти через український кордон – офіційно завозиться, "в сіру" завозиться і "в чорну" завозиться", — сказав тоді Кириленко, уточнивши, що одна з ініціатив — це повна заборона російських книжок.

"Але є побоювання, що можуть і потрібні, і політично нейтральній наукові видання потрапити автоматично під цю заборону", — висловив свою позицію віце-прем'єр.

Він також додав, що Мінкульт і Держкомтелерадіо опрацьовують механізм автоматичного ліцензування, коли ввезення книг заборонятимуть за повідомленням про наміри провезти через кордон антиукраїнську продукцію.

Реклама:

Головне сьогодні