"Мистецький арсенал" не виходить на протест, конкурс призначено

— 12 травня 2016, 15:54

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила нинішня директор "Мистецького арсеналу" Наталія Заболотна.

"Завдяки вашим численним зверненням, відкритим листам та підтримці, сьогодні у ситуацію з "Мистецьким Арсеналом" особисто втрутився Президент України. Петро Порошенко висловив занепокоєння щодо несвоєчасного призначення конкурсу й підтримав позицію громадськості та трудового колективу, відзначивши його ефективну роботу та досягнення", — написала Заболотна.

"В результаті конкурс на посаду генерального директора "Мистецького Арсеналу" було оголошено. Також Глава держави запевнив, що права та інтереси трудового колективу і громадськості не будуть порушені, статус-кво у "Мистецькому Арсеналі" буде збережено до завершення конкурсу та оголошення його результатів", — додала вона.

За словами Заболотної, її контракт завершується 13 травня, однак вона залишиться виконувачем обов'язків генерального директора, доки нового не буде призначено за результатами конкурсу.

Нагадаємо, раніше співробітники культурного центру оголосили свої вимоги: "Виконати нарешті норму Закону України "Про культуру" та оголосити прозорий, публічний конкурс на посаду директора "Мистецького Арсеналу".

Поки триває конкурсна процедура, не експериментувати над колективом та "Арсеналом" і тимчасово (до закінчення конкурсу) залишити Наталію Заболотну виконувачем обов'язків директора".

Подія у Facebook має хештег #SosArsenal.

Колектив "Мистецького арсеналу" вимагає конкурс на посаду директора. Фото: prostir.museum

Нагадаємо, наприкінці березня Олег Тістол, Анатолій Криволап, Іван Марчук, Олександр Ройтбурд, Лесь Подерев’янський та багато інших культурних діячів підписали відкритого листа президенту, вимагаючи провести конкурс на посаду директора "Мистецького Арсеналу".

"Ми наполягаємо на проведенні відкритого та прозорого конкурсу на посаду директора. При проведенні цього конкурсу недопустимо ігнорувати той факт, що саме Наталія Заболотна разом із професійним колективом підняла Мистецький арсенал з руїн і перетворила його в центр культури та мистецтва європейського рівня", – заявили тоді митці.

Раніше "Українській правді" стало відомо, що Державне управління справами не продовжуватиме контракт із чинним директором Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Наталією Заболотною.

Наталія Заболотна. Фото day.kiev.ua

Сама Заболотна пояснила, що в неї як у керівника "Мистецького арсеналу" завершується контракт, тож "конкурс мав би бути оголошеним 14 березня", однак є колізія з тим, за яким нормативним актом обирати керівника.

[L]У лютому президент Петро Порошенко підписав закон, який вводить новий порядок конкурсного призначення керівників державних закладів культури. Однак, за словами Заболотної, ДУС вважає "Мистецький арсенал" підприємством попри розмаїття культурних проектів, які реалізує столичний комплекс.

Співрозмовник "Української правди" у ДУС зазначив, що відомство планує попросити роз’яснення в Міністерстві культури щодо того, чи вважати "Мистецький арсенал" підприємством, чи закладом культури. Однак офіційний коментар у прес-службі ДУС пообіцяли надати пізніше.

У прес-службі Міністерства культури сказали, що не можуть коментувати питання "Мистецького арсеналу", бо цей комплекс підпорядкований не Мінкульту, а ДУС.

Реклама:

Головне сьогодні