Тиждень музейних ночей. 15 музеїв запрошують до свята

39 років тому Міжнародною Радою музеїв ICOM, щоб привернути увагу до музейної діяльності, було засновано Міжнародний день музеїв, який щороку в усьому світі відзначають 18 травня.

Згодом, 1997 року, народилася ідея "Ночі музеїв", коли музеї працюють упродовж ночі, показуючи свій потенціал і таким чином залучаючи у "храми муз" молодь, яка вважається критиком і скептиком музейної роботи.

З кожним роком акція шириться у найвіддаленіші куточки світу, отримуючи все більше й більше шанувальників. Відтак 2015 року в ній взяли участь 35 000 музеїв зі 145 країн.

Згідно з правилами щороку свято має свою тему, в рамках якої музеї мають створювати свою програму. Цьогорічна звучить як "Музеї та культурні ландшафти".

Тема може здаватись складною і незрозумілою, але насправді тут важливо показати, як музей може виконувати об’єднавчу функцію між людьми, пам’ятками, флорою, фауною та історією і водночас займатись захистом культурних цінностей, вивчати та інтерпретувати локальну історію, організовувати освіту у сфері культурної спадщини та розвивати культурний туризм.

В історії України до 2000-х років цей день визначався лише як робочий із безкоштовним входом для відвідувачів.

2008 року кілька музеїв з авангарду приєдналися до "Ночі музеїв", а минулого року їхня кількість становила близько 70 з-поміж майже 600 державних музеїв та заповідників.

Цього року до участі в акції заявлені музеї Києва, Львова, Харкова, Одеси, Чернігова, Чигирина, Хмельницького, Херсона, Бережан, Рівного, Запоріжжя, Дніпропетровська та Добровеличківки на Кіровоградщині.

2013 року на "Ніч музеїв" у Луцькому художньому музеї презентували проект "Ніч на варті з Великими", участь в якому взяв кобзар Тарас Компаніченко. Фото: volynpost.com

В Європі прийнято відзначати День і Ніч музеїв 18 травня, а відтермінування можливі лише на найближчі вихідні дні після свята. Україна ж тут вкотре показує, що особлива і живе за своїми правилами, які часто є хаосом (хоча, може, тут справа у банальній відсутності менеджменту, який за логікою мав би виходити з Українського комітету Міжнародної Ради музеїв.).

Відтак цього року ми маємо святкування, розтягнуте в часі на цілий тиждень, адже перші акції відбудуться вже завтра, 14 травня, найбільш масові – 21 травня, в наступну суботу, а завершиться все у понеділок, 23 травня.

Хоча, може, це й на краще, адже тепер найактивніші туристи матимуть змогу здійснити тур від Львова до Харкова, від Луцька до Одеси.

В основі денних та нічних програм українських музеїв лежать фольклорно-етнографічні свята, безліч різноманітних майстер-класів, театралізовані та поетичні дійства, відкриття нових виставок, зустрічі з цікавими людьми тощо.

УП.Культура спробувала проаналізувати, що ж найцікавішого є в музейному арсеналі.

Одним із найактивніших учасників акції є Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького. Колектив уміє створити феєрію, до якої в думках можна потім повертатися ще дуже довго.

14 травня з 18:00 його подвір’я заполонять різноманітні майстерні – від історичного танцю до "Козацького гарту", від камертонного співу до фехтування.

Черга до Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького на "Ночі музеїв-2013". Фото: prostir.museum

У рамках концептуальної програми в самій експозиції на власні очі можна буде побачити подорож "із варяг до греків", засвоїти козацькі науки, відвідати бал ХІХ століття та спіритичний сеанс початку ХХ століття, навчитись танцювати "заборонений" чарлстон 1920-х років та поборотися з неписемністю початку 1930-х.

Вкотре особливий підхід до справи покаже заповідник "Межибіж" на Хмельниччині. Денна програма (14 травня) із класичними майстер-класами цього року поповнилась квестом, родзинкою якого стане спроба повторити сенсацію минулорічного археологічного сезону, коли археологи у меджибізьких підвалах знайшли 150-річну пляшку вина.

[L]Із настанням темряви музейники обіцяють продовжити розваги до ранку. Середньовічний дух гостей буде підтримувати харчевня "Веселий бурдюк".

Про те, що робив на Поділлі та Волині після повернення з Америки герой війни за незалежність США Тадеуш Костюшко, через кого герой двох континентів прожив у Меджибожі цілий рік і що стало на заваді щастю 45-річного генерала та 18-річної шляхтянки піде мова у сюжеті театралізованої вистави.

Екскурсія до підземелля Меджибізької фортеці та зустріч сонця на верхівці Лицарської вежі зроблять спогади про цей день у вашому серці незабутніми.

Якщо ви маєте можливість, то до Рівного краще їхати відразу на цілий тиждень. Традиційний фольклорний фестиваль "Музейні гостини", що 23 роки поспіль проводив Рівненський обласний краєзнавчий музей, минулого року розширився до "Музейного марафону", який тепер відбудеться вдруге, з 16 до 23 травня.

Традиційні "Музейні гостини" у Рівненському обласному краєзнавчому музеї розширилися до "Музейного марафону"

Таким чином музей вирішує знайому кожному проблему, коли ти маєш у програмі море цікавих заходів, а бути одночасно в різних місцях неможливо фізично.

Відтак, якщо зважитесь на мандри, між відкриттям виставки мистецького доробку родини Мельничуків, виставки рушників, майстер-класами народних майстрів, зустрічами з істориками та авторами видань "Куріний УПА Степан Трофимчук-Недоля", "Городищинські ретроспекції" та фольклорно-етнографічним святом, у так званих перервах зможете відкрити для себе Музей Бурштину і Музей Уласа Самчука, відвідати Пересопницю і насолодитися атмосферою Острозької академії.

Прикладом для інших можуть бути два районні краєзнавчі музеї у невеликих містечках – в Олександрівці на Кіровоградщині і Бережанах на Тернопіллі. Незважаючи на складнішу і менш зацікавлену аудиторію, вони щороку вигадують надзвичайно цілісну неповторну програму, яка з дня плавно переходить у "Ніч у музеї".

Власне, це й є ота соціальна функція, покладена обставинами сьогодення на фактично єдині осередки культури у невеликих населених пунктах. Нині в Бережанах працюють краєзнавчий музей, Державний історико-архітектурний заповідник та Музей Богдана Лепкого. І радісно, що цього року, як і завжди, вони працюють разом.

Бережанський краєзнавчий музей розміщений у будівлі міської ратуші XIX століття. Фото: IgorT

Завітавши до Бережан вже цими вихідними, 14-15 травня, ви станете свідками вогняного шоу, навчитеся співанок, вам запропонують участь у квесті, перегляд літературних перформансів і театральних вистав, мистецьких і філателістських виставок, зустріч зі скульптурою європейського майстра XVII століття Іоана Пфістера, трансляцію фіналу "Євробачення", а також нічні екскурсії архітектурними перлинами міста.

Одеський музей східного і західного мистецтва 18 травня запрошує гостей у подорож Стародавньою Грецією. Ідучи за чарівною ниткою Аріадни, нічні гості музею зможуть приміряти на себе образ людини античного світу, вступити в дискусію зі справжніми філософами, доторкнутися до таємничих містерій Діоніса, спробувати щастя в лабіринті Мінотавра і дізнатися свою долю у Сивіли.

У цю ніч зірки стародавнього світу відкриють свої таємниці, про які розповість справжній астроном-мандрівник. А скуштувавши напій істини й насолодившись усім різноманіттям колиски європейської культури, травневе повітря Одеси здаватиметься вам більш грецьким, ніж зазвичай.

Під час "Ночі" в Одеському муніципальному музеї особистих колекцій імені Блещунова 21 травня відвідувачі й музейники роздумуватимуть про роль музею у формуванні пам’яті щоденного життя, а також шукатимуть інструментарій для її генерації.

Гості музею за допомогою жестів, речей, знаків, уламків та уривків минулого, матеріальних і ментальних слідів будуть реконструювати пам'ять.

Куратор проекту запрошує найвідважніших відвідувачів в експедицію Деволанівським спуском, але для цього кожен мусить проявити креатив і підготувати особливий карнавальний костюм. Знаючи особливість цього музею, ту атмосферу, яка панує тут протягом цілого року, ви не пошкодуєте ні на секунду, якщо зважитесь на подорож до моря.

Якщо ж вам захочеться елегії початку ХХ століття, тоді варто їхати до Чернігова.

18 травня, безпосередньо в День музеїв, Музей-заповідник Михайла Коцюбинського організовує зустріч і пішу екскурсію-діалог із поетом Раулем Чілачавою, а завершить день славнозвісна "Імпреза у Коцюбинського", яка завжди і всіх повертає в час, коли поетично-музичні суботи на веранді письменника були резонансною і поважною подією у культурному житті губернського Чернігова.

Мистецький проект "Імпрези у Коцюбинського" в Музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського в Чернігові

Львів до Дня музеїв буде займатись творчістю. Ярмарок ремесел, майстер-класи та нова виставка "Народне вбрання Західних регіонів України кінця ХІХ-першої половини ХХ століття зі збірки НМЛ" – такою є афіша Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького на 21 травня.

Харківський літературний музей 21 травня концептуально вписує свій захід "Ніч на новій/старій вулиці" у факт перейменування вулиці, на якій він розташований – із "Фрунзе" на "Дмитра Багалія".

Харківський літературний музей щороку збирає найбльше відвідувачів на "Ночі музеїв". Фото: kh.vgorode.ua

Меморіальна подорож із найкращими краєзнавцями Харкова, зокрема й у місто початку ХХ століття, таємниці жахів харківської історії, літературна кав’ярня, шансоньє і перегляд фільмів Довженка в оновленому музейному саду – це must have, якщо ви наважитесь їхати до весняного Харкова.

Музеї Києва, як завжди, тримають першість у святковій активності. Що важливо, їхні програми також розділені в часі між 14 та 21 травня.

Національний музей історії України у Другій світовій війні, приміром, вже 14 травня представить музейно-мистецький проект "Нічна варта", у програмі якого театралізована екскурсія, прем’єра вистави "Військова", авторський проект кореспондента "ТСН" Наталки Нагорної та унікальна можливість побачити нічний Київ з висоти пташиного польоту.

Літературно-меморіальний музей-квартира Павла Тичини 21 травня готує вечірку таємної організації "ХЛАМ", для участі в якій треба отримати секретне запрошення. У програмі вечора – багато музики, кінематографа й африканських барабанів.

Цього ж дня Національний музей історії України запрошує повернутись… у льодовиковий період, загорнутись у хутро і вполювати мамонта. А Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків буде складати візерунки-ключі й візерунки-мапи, презентуючи нову виставку.

Та родзинкою свята у столиці стане довгоочікуване динамічне освітлення 21 травня історичного фасаду Національного художнього музею України, що підкреслить архітектуру будівлі та відкриє її очам відвідувачів у сутінковий час. І все це – у супроводі музики від Dj DERBASTLER.

Цього року Національний художній музей України готує в рамках "Ночі музеїв" музично-світлове шоу

Одне слово, про всі програми можна писати дуже багато (за детальною програмою, яка постійно оновлюється, можна стежити на "Музейному просторі"), але найкраще передасть усю цю атмосферу безпосереднє занурення в неї.

Вхід у всі музеї України 18 травня – безкоштовний для всіх категорій громадян. Спеціальна програма інших днів може мати вхідні квитки – детальна інформація про це завжди є в анонсах, тож будьте уважні.

Купуйте квитки на потяги, змінюйте плани і приходьте вдень чи вночі до музеїв у вашому місті. Сьогодні вони вже не такі, як 10 років тому.

P.S. Міжнародна рада музеїв (ICOM) для тих, хто любить творчість, цього року пропонує нею зайнятися. Для цього оберіть ваші кольори, завантажте форми та створіть листівки, якими можна ділитися в соціальних мережах.

Леся Гасиджак, редакторка веб-порталу "Музейний простір"

Реклама:

Головне сьогодні