Рада виключила з європейських ТВ- і радіопрограм російські, лишаючи їм до 30% ефіру

— 17 травня 2016, 13:30

Законопроект №2766 авторства Вікторії Сюмар підтримали 229 депутатів, йдеться на сайті Верховної Ради.

Згідно із законом ліцензіати (крім супутникового мовлення) між 07.00 та 23.00 мусять дотримуватися таких пропорцій: передачі європейського виробництва, а також США та Канади, мають становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва.

Раніше у законі частка європейських програм мала становити 80% від тижневого обсягу, але не було чіткого визначення, хто є виробником європейських програм.

Частка українських передач до цього становила ті самі 50%, однак у новому документі уточнюється, що йдеться саме про тижневий обсяг мовлення.

Передачею європейського виробництва вважається створена юридичними особами – резидентами держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Якщо у виробництві теле- чи радіопрограми брала участь російська компанія, продукт не вважається європейським. Фото newhouse.syr.edu

[L]До передач європейського виробництва також належать виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, за умови, що безпосереднім виробником таких передач також є особи-резиденти цих держав.

Якщо передача створена на замовлення або за участю однієї або декількох юридичних осіб — резидентів держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором та/або державою-окупантом, така передача не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва.

Це означає, що програми, навіть частково створені російськими компаніями, не зможуть увійти до числа європейських.

Реклама:

Головне сьогодні