Українська режисерка Марися Нікітюк одержала нагороду за сценарій у Каннах

— 18 травня 2016, 16:59

Таке рішення ухвалила консультативна рада, до складу якої увійшли Сенді Ліберсон, Саймон Перрі, Манфред Шмідт, Антоніо Саура, Даріуш Яблонський та очільники навчальної програми ScripTeast Том Абрамс та Крістіан Рот, повідомив на своїй сторінці у Facebook продюсер фільму Ігор Савиченко.

"Цьогорічна нагорода імені Кшиштофа Кешльовського ScripTeast присуджується сценарію з неймовірним кінематографічним потенціалом. П’янке суцвіття персонажів та наративів, зіткане, щоб створити надзвичайний світ — водночас страшний, чарівний, чуттєвий та захопливий, і завжди дуже справжній. Письменницька уява блискуче грає на сторінках сценарію і ми з нетерпінням чекаємо екранного втілення цього авторського бачення", — так, за словами продюсера, пояснила консультативна рада своє рішення.

Нагороду ScripTeast Award у Каннах одержав сценарій Марисі Нікітюк до фільму "Коли падають дерева". Фото з Facebook Ігоря Савиченка

Окрім почесної відзнаки, сценарій Марисі Нікітюк також одержав винагороду 10 тисяч євро на подальше виробництво фільму.

"Це дуже радісна подія особисто для мене і для проекту фільму загалом. Хоча це і велика відповідальність. Україна вперше взяла участь в програмі ScripTeast, і перемога мого сценарію, я сподіваюсь, розпочала гарну традицію для українських авторів та режисерів," – сказала Марися Нікітюк на врученні нагороди.

Продюсер також повідомив, що початок зйомок фільму заплановано вже на серпень. Це буде перша повнометражна картина режисерки.

Марися Нікітюк під час нагородження ScripTeast Award у Каннах, фото з Facebook Ігоря Савиченка

Проект також отримав підтримку Держкіно, відзнаку найкращого проекту на пітчингах ОМКФ 2014 року.

За синопсисом, "Коли падають дерева" — драма в стилістиці магічного реалізму. Історія 5-річної бунтівної Вітки, яка, проводячи літні канікули у бабусі в селі, стає свідком трагічного кохання між її двоюрідною сестрою-підлітком Ларисою і молодим бандитом Шрамом. Навколишнє середовище є відлунням диких та занепадницьких 90-х, все те саме: безробіття по містечках і селах, занепад, розквіт криміналу та розквіт народного містицизму".

[L]Марися Нікітюк (1986) — режисерка, сценаристка, засновниця театрального порталу Teatre.com.ua та одна з організаторок міжнародного драматургічного фестивалю "Тиждень актуальної п’єси".

Сценарії Марисі були екранізовані режисерами Володимиром Тихим, Юлею Гонтарук, Машею Кондаковою та іншими.

2014 року Марися Нікітюк представила дві власні короткометражки на Одеському МКФ та фестивалі "Молодість".

Марися Нікітюк із нагородою ScripTeast Award, фото Facebook

Цьогоріч під час Каннського кінофестивалю нагороду ScripTeast імені Кшиштофа Кешльовського за найкращий сценарій з Центральної та Східної Європи було представлено вдесяте. Робота має бути написана та розроблена в межах сценарної програми Незалежної кінофундації.

У програмі взяли участь 11 проектів із 7 країн Центральної та Східної Європи, а саме з Польщі, Румунії, Литви, Болгарії, Словаччини, Грузії та України.

За результатами попередніх програм було створено 18 фільмів і ще 12 наразі запущено у виробництво.

Реклама:

Головне сьогодні