Як звучить Україна: Гурти футболістів, айтішників та астрофізика

"Українська правда" та "Музточка" продовжують розповідати про музикантів, які не потрапили до спецпроекту "Як звучить Україна: 700 гуртів та виконавців", однак написали редакції листа з розповіддю про себе.

Цього разу до огляду увійшло 7 колективів, які представляють альтернативну сцену Києва та Одеси.

Так повелося, що музикою в Україні заробляти важко, тому учасники маловідомих гуртів змушені ходити в офіси і займатися там справами, далекими від великої сцени.

Працюючи над цим текстом, ми з'ясували, що, наприклад, Ян Маузер із гурту МАМА підпрацьовував фітнес-тренером, Євген Чеботаренко з My Personal Murderer на роботі тестує програмне забезпечення, а Женя Тимчик із Septa взагалі здобував освіту фізика-теоретика.

Про решту музикантів та їхні проекти читайте у підбірці УП.Культура.

BLACK MALOKA

Black Maloka — це український проект, який зародився під впливом британської музичної культури. Фронтмен гурту Серж Кузьков до десятирічного віку жив у містах Суонсі та Берніджі у Великобританії і чув про Україну лише з новин.

Гурт Black Maloka

Протягом довгого часу він не мав нічого спільного з музикою, а займався науковими дослідженнями в галузі астрофізики або грав у футбол за збірну університету, доки не познайомився з Артемом Кафельманом — київским візуальним художником, який так само шаленів від гуртів хвилі "британського вторгнення".

Колектив утворився 2012 року. В його складі свого часу грали мультиінструменталіст Орест Криса та барабанщик "Братів Гадюкіних" і "Плачу Єремії" Андрій Войтюк.

Особливу увагу Black Maloka приділяє текстам своїх пісень. У них багато протесту, більш характерного для панк-сцени, ніж для інді. Мабуть, тому музиканти охоче беруть участь у концертах, присвячених захисту риб або річниці Чорнобиля.

MY PERSONAL MURDERER

Під My Personal Murderer легко і приємно страждати. Особливо під пісні з альбому Cauchemar. Музиканти зібрали у ньому сім композицій, які описують людські душевні вади.

Євген Чеботаренко, який є лідером цього одеського колективу, каже, що на творчість My Personal Murderer колись дуже вплинув американський режисер Девід Лінч. А ще люди в задушливій маршрутці — завдяки їм він написав пісню про інцест Singing For A Doomed Youth.

Гурт My Personal Murderer

Працювати над альбомами гурту допомагає колишній гітарист Esthetic Education Ілля Галушко, який узяв на себе обов'язки саунд-продюсера. Музиканти люблять його за увагу до деталей.

STEREOСОНЦЕ

Лідером київського гурту Stereoсонце є колишній футболіст "Динамо" Ігор Грохоцький.

Зазнавши травми спини, він залишив спорт і вирішив зайнятися музикою. 2014 року під керівництвом Святослава Вакарчука Ігор переміг у телешоу "Голос країни", а наступного — зібрав музикантів та створив власний колектив.

Гурт Stereoсонце

Гурт уже випустив кілька синглів, першою була пісня "Я з тобою". Stereoсонце доволі часто виступає в Києві. Днями хлопці відіграли сольний концерт у клубі Happy Place.

MONOCHROME

Гурт Monochrome виник у листопаді 2015 року в столиці. Тоді ще айтішник Максим Даценко та гітарист Олег Аджікаєв поставили собі за мету створити мейнстрімовий проект з хорошою музикою. До того ж, і матеріалу вже було для цього чимало.

Протягом півтора року з Monochrome встигли попрацювати чотири вокалістки. Наразі голосом гурту є Христина Хром'як. Вона також виступає під псевдонімом Nanè. З остаточним складом колектив визначився лише нещодавно — більшість партій досі виконували сесійні музиканти.

Вокалістка гурту Monochrome Христина Хром'як

Максим Даценко, який зараз є менеджером гурту, розповів, що Monochrome паралельно працює відразу над кількома альбомами: україномовний ЕР має побачити світ наприкінці червня, англомовний — в кінці липня. Презентацію повноформатних платівок команда запланувала на осінь-зиму цього року.

Влітку Monochrome готується дати свої перші концерти.

SEPTA

Septa є одним із тих гуртів, яких погано сприймають на Батьківщині, зокрема в рідній Одесі, але вже оцінили за кордоном.

За шість років існування колектив устиг попрацювати з європейськими та американськими музикантами і продюсерами, а також випустити два альбоми, три EP і сингл до третьої платівки, яка з'явиться восени.

Гурт Septa

Лідер колективу Женя Тимчик каже, що колись Septa ставила собі за мету видавати по новому альбому щороку, однак згодом стало зрозуміло, що музика не любить поспіху.

Женя — не з тих, хто покладається на необізнаність слухача в тонкощах звукозапису, тому намагається робити все максимально якісно.

Часом здається, що він навіть трохи жаліється на свій нездоровий перфекціонізм і як приклад наводить Excel-табличку з посекундно розписаними недоліками у треках, які треба переробити.

Музикант зізнається: буває, назбирається так багато інформації, що стає незрозуміло, чи реально взагалі втілити задум.

GRAVLYX

Gravlyx в інтернеті вже охрестили найкращим невідомим гуртом України. І музикантам, здається, подобається це визначення.

Колектив утворився 2004 року. Перший альбом, а точніше — рок-оперу "Полуденна ніч", гурт представив 2007-го. В його основі лежить "Слово про полк Ігорів".

Гурт Gravlyx

На другу платівку Gravlyx знадобилося більше семи років. Записали її із третьої спроби: вперше матеріал перезаписували через зміну барабанщика, вдруге — через зламаний жорсткий диск.

Загалом над альбомом Dreaming in the office land працювало чотири барабанщики, зрештою записали Віктора Корженка з "ТНМК".

"Зараз ми рефлексуємо, — розповів УП. Культура бас-гітарист Віталій Хало. — Так виходить, що після випуску кожного альбому ми кілька років перебуваємо в пошуку, а потім робимо щось геть інше. Недаремно в нашій назві присутні равлики. Ми нікуди не поспішаємо".

MAMA

МАМА — це гурт, який є білоруським по суті й українським за етнічним складом та місцем проживання. Принаймні так характеризує його фронтмен Ян Маузер.

Близько п'яти років тому Ян переїхав до Києва з Могильова. Каже, що в Україну його покликало кохання.

У Білорусі музикант мав свій гурт Mauzer і звання одного з лідерів тамтешньої альтернативної сцени. Однак 2011 року колектив розпався, тож у новій країні Янові довелося все починати спочатку.

Фронтмен гурту МАМА Ян Маузер

"Музикантів знайшов випадково. Моя дружина — стиліст. Вона стригла одну професійну барабанщицю, яка познайомила мене з екс-барабанщиком "Тартака" Колею Томасишиним. Йому сподобався наш матеріал, вирішили далі працювати разом, запросили його друзів. Всі вони гідні музиканти: хтось грав із Раймондом Паулсом, хтось із Монатіком і Серьогою", розповів Ян.

[L]Наразі гурт МАМА випустив лише три пісні. Всі вони білоруською мовою. Ян пояснює, що російською не співатиме принципово, а пісні українською обіцяє записати — хоча б на знак поваги до країни.

"Однак ми не хочемо на самому початку заявляти про себе за допомогою українських пісень — це було б обманом слухача", — каже музикант.

В Україні йому психологічно комфортніше творити, ніж в Білорусі. І справа не в страху через протестний зміст пісень.

"Просто мої особисті цінності виявилися більш зрозумілими українцям, ніж білорусам. Я говорю про національну гордість і повагу до прав людини", — пояснив Ян.

Олександра Гайворонська, УП

Реклама:

Головне сьогодні