Чічкан, Рідний, Ралко і Павленський візьмуть участь у виставці "Наше національне тіло"

— 25 травня 2016, 16:33

Зокрема, участь в експозиції візьмуть митці Адам Адах, Анна Баумґарт, Давид Чічкан, творча платформа "Что Делать", Губерт Черепок, Александра Чернявська, Катажина Козира, Кобас Лякса, Петро Павленський, Марек Рачковський, Томаш Рафа, Влада Ралко, Микола Рідний, Ядвіґа Савіцька, Пйотр Уклянський та Пйотр Висоцький.

Кураторкою проекту стала польська мистецтвознавиця і директорка галереї "Арсенал" у Білостоці Моніка Шевчик. Її головною метою було залучити українських, польських і російських митців до розмови про сучасний образ їхніх держав і народів.

"Як вони бачать свої народи? Який портрет власних держав проступає з їхніх робіт? Як вони описують становище національної спільноти? Художники й художниці вміють говорити про певні стани ще до того, як вони кристалізуються. Завдяки вмінню бачити світ у різних його проявах, вони звертають увагу на явища, колективні емоції й думки, навколо яких будується суспільне життя", – пояснюють концепцію експозиції організатори.

Головними чинниками під час вибору країн-учасниць виставки стали їхня територіальна близькість, спільна історія та дискусії про національну ідентичність, які лишаються актуальними і в Польщі, і в Росії, і в Україні.

"Художники і художниці не пропонують комплексних відповідей на поставлене нами питання, вони приглядаються до уривків народних міфологій, до історичних періодів, які найбільше посприяли формуванню ідентичності. Основою залишається образ національної спільноти, до якої вони належать", – зазначено в анотації до виставки.

Експозиція "Наше національне тіло" відкриється в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві 1 червня і триватиме до 22 червня.

Інформаційний партнер проекту – УП.Культура.

Реклама:

Головне сьогодні