Тест

Рада прийняла україномовні квоти на радіо

За законопроект за основу та в цілому №3822-Д у четвер проголосували 268 народних обранців.

Відтепер телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема, не менше 35% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Радіостанції, які ставлять пісні офіційними мовами Євросоюзу в обсязі не менше 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема, не менше 60% у часових проміжках з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 25 відсотків у часових проміжках з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Передбачається, що розмір частки пісень українською мовою та мовами Євросоюзу має бути вказаний у ліцензії радіостанції.

Окрім того, у законі сказано, що "телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60% добового обсягу ведення передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою".

Після введення документа в дію перевага у видачі ліцензій надаватиметься тим радіостанціям, які погодяться збільшити частку україномовного продукту на 5% і більше.

Закон про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) передбачає перехідний період.

Зокрема, протягом першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою становитиме 25%, починаючи з другого року — 30%. З третього року частка становитиме 35%.

[L]Документ став компромісом між авторами двох попередніх законопроектів, які Рада не змогла прийняти 2 червня.

Новий законопроект внесли до парламенту напередодні голосування, 16 червня.

Перший законопроект №3822 передбачав квоти для україномовних пісень 35% незалежно від формату та інших особливостей мовлення. Альтернативний №3822-1 вводив поняття форматних радіостанцій, для яких передбачалися винятки. Однак через це у парламенті виникли суперечки, які не дозволили ухвалили жоден із документів.

Національній раді з питань телебачення та радіомовлення надають відповідні повноваження контролювати виконання закону.

Виступаючи напередодні прийняття закону, голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила: "Ми дійшли згоди, що кожна третя пісня в українському ефірі буде українською".

Прийнятий закон також встановлює поняття "радіомовлення — це виробництво, комплектування та розповсюдження аудіопередач (аудіопрограм) з використанням радіочастотного ресурсу, що приймаються будь-якою кількістю приймачів".