"Айвазовський у Третьяковці – незаконно". Мінкульт закликав світ покарати Росію

— 13 липня 2016, 18:01

Відповідна заява розміщена на сайті Міністерства культури з нагоди експонування картин Івана Айвазовського з колекції Феодосійської картинної галереї на виставці "Іван Айвазовський. До 200-річчя з дня народження" у Державній Третьяковській галереї у Москві.

У відомстві нагадали, що наразі Україна "позбавлена можливості будь-якого контролю за збереженням культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях, а особливо тих, які є складовою державної частини музейного фонду".

Іван Айвазовський, "Веселка". 1873 р. Фото з сайту tretyakovgallery.ru

Мінкульт нагадує, що відповідно до статті 5 Гаазької конвенції 1954 року країна-окупант має докладати можливих зусиль для забезпечення охорони і збереження культурних цінностей території, що окупує.

[L]"Російським установам передаються рухомі культурні цінності, які незаконно вивозяться з території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя", – нагадує відомство.

Відтак міжнародна культурна спільнота, на думку міністерства, має "призупинити проведення іноземних виставок у російських музеях та виставок експонатів російських музеїв за кордоном".

Реклама:

Головне сьогодні