#з_днем_народження_Жадан. Користувачі соцмереж вітають поета

— 23 серпня 2016, 17:40

Сьогодні Сергієві Жадану виповнилося 42 роки. Нещодавно він отримав премію "Книжка року" за текст "Месопотамія" і віддав грошову нагороду дитячим закладам Луганської області.

Сергій Жадан разом із Олексієм Ворсобою, Владом Креймероо та Олею Михайлюк навесні об’їхали Маріуполь, Бердянськ, Краматорськ, Слов’янськ, Бахмут, Сєвєродонецьк та Київ з проектом "роздІловІ", який поєднує читання віршів, концерт і перформанс від кожного з учасників.

Сам Сергій розповідає, що зазвичай не займається якимись саморефлексіями і не роздумує про себе. Йому здається, що надмірна увага до себе виглядає дещо дивно.

"Навряд чи про мене можна сказати "людина Донбасу". Взагалі не розумію цього словосполучення. Я знаю так багато різних донбасівців, що, якщо їх посадити в одній кімнаті, ніколи не подумаєш, що вони з одного регіону. Донбас – це такий казан, в який звозилися, зселялися надзвичайно різні люди – з різних регіонів, з різними ідеями, бажаннями, темпераментами і характерами. Відповідно, це дійсно така гримуча суміш", – розповідає поет.

[L]"Дуже люблю своїх батьків, але зовсім не вмію і не люблю про них розповідати. Загалом, не люблю виносити на публіку свою родину і своїх дітей. Думаю, батькам би хотілося, щоби я був більше до них прив’язаний. Я насправді не дуже прив’язуюся до людей, навіть до рідних", – ділиться Жадан.

"Я не пам’ятаю, що мене спонукало написати перший вірш. Я був у третьому класі й одразу взявся за написання поетичного циклу. Чому пишуть вірші? Тому що є бажання їх написати, а вже потім ти собі вигадуєш якісь поштовхи, імпульси, історії... Відчуття, що я стану письменником, у мене не було, але мені завжди подобалося писати", – пригадує Сергій.

Користувачі поширюють улюблені вірші поета та додають свої привітання Жадану.

Реклама:

Головне сьогодні