Тест

Екс-модель Влада Литовченко очолить Вишгородський заповідник

19 версеня 2016 року в Управлінні культури, національностей та релігій Київської ОДА відбулося засідання конкурсної комісії з добору кандидатів на посади директорів Меморіального музею імені І.С. Козловського та Вишгородського історико-культурного заповідника, повідомляє Музейний простір.

Музей очолить Ірина Флисюк, яка була в.о. директора і єдиним кандидатом на посаду, а заповідником керуватиме Влада Литовченко.

За крісло директора Вишгородського історико-культурного заповідника разом з Владою Литовченко змагалася Ірина Пироженко, яка очолювала заклад від моменту його створення у 1994 році.

[L]За результатами оцінювання членами комісії кожного кандидата, Ірина Пироженко набрала 14 балів, а Влада Литовченко18. Контракти з переможцями будуть підписані до 8 жовтня 2016 року.

Раніше Влада Литовченко була заступницею гендиректора Києво-Печерського історико-культурного заповідника з міжнародної співпраці. Посаду, яку вона обіймала, скоротили.

Перебування на посаді заступниці супроводжувалося скандалами – співробітники заповідника звинувачували Литовченко у знущаннях. Тодішня гендиректорка заповідника Вікторія Ліснича звільнила Прокаєву і ще трьох своїх заступників із займаних посад.

У відповідь на це екс-модель заявила, що давала хабар у сумі 50 тисяч доларів, який Ліснича мала передати тогочасному міністрові культури Михайлові Кулиняку. Генпрокуратура перевіряла факт отримання хабара.

Пізніше Литовченко зізналася, що дуже шкодує, що "була дотична до тієї конфліктної ситуації, яка склалася у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику за часів правління Вікторії Лісничої", зазначивши, що "позичила громадянці Лісничій суму у 50 тисяч доларів на розвиток програм заповідника".

Згодом Мінкультури звільнило Вікторію Лісничу з посади гендиректора заповідника у зв'язку із грубими порушеннями трудового законодавства й умов контракту, а Литовченко було поновлено на посаді. Вона була позаштатним радником гендиректора заповідника на громадських засадах.

До складу конкурсної комісії, яка нині обирала директорів Меморіального музею імені І.С. Козловського та Вишгородського історико-культурного заповідника входили Неля Куковальська (генеральний директор НЗ "Софія Київська"), Василь Ромашчишин (директор Коледжу культури і мистецтв), Григорій Савченко (голова Київської обласної організації Національної спілки краєзнавців України), Ігор Степурін (директор видавництва "Самміт-книга").

Раніше Влада Литовченко була заступницею гендиректора Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Фото zirki.info

Під час обрання голос також мали Ігор Подолянець (начальник Управління культури, національностей та релігії КОДА), Віталій Томнюк (заступник начальника Управління культури, національностей та релігії КОДА), Геннадій Синєок (керівник ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України), Тамара Негода (ГО "Український устрій", голова спілки майстрів Київської області) та Ігор Добруцький (засновник етнокультурного проекту Folk Ukraine, президент ГО "Столичні ініціативи").