Напад на виставку у центрі Сахарова. Фото Васюковича і Лойка зацікавився слідчий комітет Росії

— 30 вересня 2016, 12:00

У четвер, 29 вересня, кілька десятків людей атакували фотовиставку Олександра Васюковича і Сергія Лойка у московському Сахаровському центрі.

Обидва фотопроекти – призери міжнародного конкурсу "Прямий погляд", організованого центром документальної фотографії Fotodoc при Сахаровському центрі. На фото Васюковича зображені українські військові, загиблих фотограф закреслив червоним маркером.

Перший напад на виставку було скоєно в середу, 28 вересня. Невідомий чоловік зіпсував кілька робіт Олександра Васюковіча і Сергія Лойко, оббризкавши їх червоною фарбою з балончика, йдеться на Meduza.

При цьому чоловік вигукував лайки на адресу фотографів; Васюковича він назвав "сором'язливим фашистом". Затримати його не вдалося. За даними російських ЗМІ, це був "активіст і художник" Антон Бєліков.

У четвер, 29 вересня, виставку зірвали кілька десятків чоловіків, серед яких був депутат муніципального округу Якиманка Дмитро Захаров.

За словами очевидців, спочатку в Сахаровському центрі з'явився невідомий чоловік, який голосно зажадав закрити виставку, оскільки "не для цього його друзі гинули в Донбасі". Потім інший чоловік почав зривати аркуші паперу, які співробітники центру повісили замість зіпсованих напередодні робіт.

[L]Пізніше прийшов Дмитро Захаров, а слідом за ним – група чоловіків у камуфляжній формі. З криками "Фашисти!" і "Жидобандерівці!" вони зривали аркуші зі стін.

Муніципальний депутат Захаров приніс з собою трилітрову банку з червоною рідиною, на якій був напис "кров дітей Донбасу, убитих українцями".

Він розповів, що хотів "висловити громадянську позицію", вручивши директору Сахаровського центру Сергію Лукашевському копію запиту до Слідчого комітету з проханням "перевірити виставку на пропаганду українського націоналізму".

Захаров зазначив, що фотографи – свідки і, "можливо, співучасники" злочинів, пов'язаних із забороненими засобами ведення війни, в яких СК підозрює українську армію. Він також назвав зображених на фотографіях військовослужбовців "карателями" і "вбивцями".

На виставку приїхали 2 наряди поліції. Перший з'явився близько другої години дня, не намагався зупинити обурених відвідувачів. Другий наряд з'явився після третьої години. Поліцейські вивели з приміщення всіх відвідувачів і заблокували вхід на виставку "для проведення слідчих дій". Центр відкрили тільки близько шостої години вечора.

Перший напад на виставку було скоєно в середу, 28 вересня. Невідомий чоловік зіпсував кілька робіт Олександра Васюковіча і Сергія Лойко, оббризкавши їх червоною фарбою з балончика. Фото news.tverki.com

Виставка продовжить свою роботу 30 вересня. За словами співробітників, замість фотографій, швидше за все, знову повісять аркуші паперу, "виражаючи позицію центру". В організації запевнили, що напад ніяк ні вплине на найближчі плани Сахаровського центру.

Реклама:

Головне сьогодні