Куратори пересварилися через Вінеційську бієнале-2017. Але Мінкульт оголосив переможця

— 16 листопада 2016, 11:00

Перше місце посів проект, кураторами якого виступили Пітер Дорошенко та Лілія Куделя, йдеться на сайті Мінкульту.

На другому місці опинився проект Лізавети Герман, Марії Ланько, Катерини Філюк. Третє місце зайняв Павло Гудімов, а четверте – Владислав Тузов.

Відповідно до затвердженого порядку відбору куратора, переможцями конкурсного відбору є кураторські пропозиції, що зайняли І та ІІ місця.

У повідомленні також ідеться, що Мінкульт офіційно поінформував організаторів Бієнале, що Дорошенко та Куделя є кураторами, відповідальними за організацію та презентацію українського мистецького проекту на Венеційській бієнале сучасного мистецтва у 2017 році.

[L]Натомість раніше йшлося про те, що автори проекту "Купол" Ілля та Емілія Кабакови, кураторами яких є Дорошенко та Куделя відмовилися від участі у Бієнале.

По завершенню конкурсного відбору один з членів комісії, Євген Карась, опублікував на власній facebook-сторінці непряме, проте доволі очевидне для всіх зацікавлених повідомлення про перемогу в конкурсі проекту "Купол": "Переможцем стали куратори, які запропонували безпрецедентний проект за рівнем, значенням та масштабом! Проект був безперечним лідером від самого початку".

Щоправда, офіційного оголошення після цього не відбулося. Натомість, пізніше почала поширюватися інформація про нібито відмову Кабакових від участі й відповідне обрання проекту Лізавети Герман, Марії Ланько й Катерини Філюк, що зайняв друге місце в конкурсі.

Через декілька днів після засідання комісії фонд "Ізоляція" анонсував круглій стіл за участі членів Конкурсної комісії та запрошених небайдужих до ситуації експертів.

Під час Skype-дзвінка представниця кураторської групи-переможців Лілія Куделя коротко презентувала ідею Кабакових, що полягала в споруджені запроектованої Кабаковим купола-сцени. На ній упродовж усієї бієнале відбувалися б проекти інших запрошених художників.

Мінкульт офіційно поінформував організаторів Бієнале, що Дорошенко та Куделя є кураторами, відповідальними за організацію українського проекту на Венеційській бієнале сучасного мистецтва у 2017 році. Фото buro247.ua

Також було відкрито повідомлено про несподівану відмову Кабакових продовжувати роботу над проектом через погіршення стану здоров’я.

Тим часом за неофіційною інформацією Пітер Дорошенко та Лілія Куделя вже почали підготовку та активно працюють над проектом, де художник Ілля Кабаков був замінений на художника Бориса Михайлова.

Під час розмови з Лілією культменеджерка Любов Михайлова одразу висловила своє обурення щодо сумнівної причини відмови Кабакова та її ймовірного політичного підґрунтя.

Наскільки їй відомо, художник щойно розпочав підготовку до великої ретроспективи в лондонському Tate Modern (одній з найавторитетніших світових інституцій сучасного мистецтва).

Реклама:

Головне сьогодні