Мінкульт Росії не братиме участі в оскарженні рішення про скіфське золото

— 21 грудня 2016, 11:00

Про це заявив глава Мінкультури РФ Володимир Мединський, повідомляє російська служба інформ-агентства Інтерфакс.

"Ми не беремо участі в процесі. Це процес кримських музеїв. Це суперечка між кримськими музеями, де це золото було – де ці артефакти були знайдені, вивчені, обстежені, відреставровані і довгі роки зберігалися – і голландським музеєм", – сказав Мединський.

Нагадаємо, в Україні уже готуються прийняти колекцію із музеїв анексованого Криму, котрі за рішенням суду Амстердаму, мають повернути Україні.

Мінкульт призначив Національний музей історії України розпорядником експонатів на період окупації півострова.

[L]Напередодні суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію скіфського золота.

Музеї окупованого Криму оголосили, що оскаржать це рішення. Колекція залишиться у музеї Алларда Пірсона ще на 3 місяці для апеляцій.

Глава Мін'юсту Павло Петренко заявив, що скіфське золото повернеться до Києва з Нідерландів в кінці 2017 року.

"Я розраховую, що всі бюрократичні процедури, які пов'язані зі скаргами, пройдуть швидко. За моїми прогнозами, якщо справа буде рухатися в нормальному режимі відповідно до процесуальних кодексів Нідерландів, до кінця наступного року ми можемо побачити цю колекцію вже в Києві",– сказав Петренко.

Також Україна має сплатити 111 тисяч евро за витрати пов'язані зі зберіганням золота скіфів. Музеї Криму мають заплатити Україні та музею Алларда Пірсона 2800 євро відшкодування витрат.

Реклама:

Головне сьогодні