10 пісень, якими нам запам'ятається Джордж Майкл

— 26 грудня 2016, 11:31

У ніч з 25 на 26 грудня стало відомо, що на 54-му році пішов із життя легендарний британський виконавець Джордж Майкл (Гіоргос-Кіріакос Панайоту).

Його музична кар'єра стрімко пішла вгору після заснування з другом Ендрю Ріджлі гурту "Wham!". Згодом Майкл заявив, що починає сольну кар'єру. Далі була невдала, на думку співака, співпраця із компанією "Sony", секс-скандал та кілька спроб повернути собі затихлу популярність.

Джордж Майкл (Гіоргос-Кіріакос Панайоту) був володарем двох премій "Grammy" та одним із найуспішніших британських виконавців. Фото heute.at

Джордж Майкл став володарем третини премій Brit Awards, чотирьох відзнак MTV Video Music, 4 нагород імені Айвора Новелло і 2 Греммі – за перший сольний альбом "Faith" і за дует з Аретою Франклін.

Майклу вдалося продати близько 100 мільйонів копій власних альбомів та платівок гурту "Wham!". Останній альбом музиканта "Symphonica" вийшов 2014 року.

У музичній кар'єрі співака знайдеться як мінімум 10 пісень, які зробили його тим самим Джорджем Майклом.

1. "Wake Me Up Before You Go-Go" (1984)

Пісня, яка мала величезний комерційний успіх. За неї "Wham!" були номіновані на Греммі за "Найкраще вокальне поп виконання дуетом або групою", Brit Award в номінації "Найкраще британське музичне відео" та Juno Award у категорії "Зарубіжний сингл року".

2. "Careless Whisper" (1984)

"Careless Whisper" став першим сольним хітом Майкла. Цю пісню він також виконував спільно з Ендрю Ріджлі у "Wham!", вона була записана для альбому "Make It Big". Сингл став найкращою піснею 1985 року в США та тривалий час очолював чарти 25 країн світу. Його розпродали загальним тиражем близько 6 мільйонів копій.

3. "Faith" (1987)

Після розпаду "Wham!" пісня "Faith" та однойменний сольний альбом зробили виконавця ще популярнішим. Було продано близько 16 мільйонів копій платівки, а за підсумками 1987 року Billboard визнав альбом найприбутковішим у США.

4. "Freedom! '90" (1990)

Позначка "'90" була додана до назви треку після його появи, щоб уникнути сплутування з піснею "Freedom", яку свого часу випустив гурт "Wham!". Майкл виконав цей сингл під час церемонії закриття Олімпійських ігор у Лондоні у 2012 році.

5. "Don't Let the Sun Go Down on Me" (1991)

У 1991-му Джордж Майкл виконав тоді вже відому пісню Елтона Джона "Don't Let the Sun Go Down on Me" спільно із ним. Дует мав надзвичайний успіх, вона протягом 2 тижнів грудня посідала перше місце у UK Singles Chart і тиждень очолювала Billboard Hot 100. Уже тоді Майкл був незадоволений співпрацею зі своєю тодішньою рекординговою компанією, що призвело до вимушеної творчої паузи музиканта.

6. "Too Funky" (1992)

Попередній альбом виконавця "Listen Without Prejudice, Vol. 1", до якого увійшла відома пісня "Freedom! '90", на думку Джорджа Майкла був менш успішний, ніж попередній, саме через невдалу співпрацю з компанією "Sony". Взаємні претензії призвели до суду між співаком і "Sony", який Майкл програв. Тоді співак відмовився випускати альбоми доти, поки не закінчиться його контракт із компанією. Під час перерви між альбомами Джордж Майкл випустив сингл "Too Funky".

7. "Outside" (1998)

У 1998 році в Беверлі Хіллс Майкла затримала поліція у публічному туалеті з іншим чоловіком. Співак визнав свою гомосексуальність і підтримав камін-аут піснею "Outside".

У тому ж році вийшла збірка найкращих хітів "Ladies And Gentlemen: The Best of George Michael", до якої увійшов сингл.

8. "Freek!" (2002)

Повернути колишню популярність після скандалів та не надто вдалих записів Джордж Майкл спробував, випустивши першу за п'ять років пісню "Freeek!". Згодом трек увійшов до альбому "Patience" (2004), однак очікуване зіркове повернення не було феєричним. Новий стиль та дорогий кліп ненадовго затримали виконавця на верхівках топових чартів.

9. "Shoot The Dog" (2002)

З альбому "Patience" відомою одначе стала політична сатира "Shoot The Dog" на тодішнього президента США Джорджа Буша молодшого і прем'єра країни Тоні Блера. Їх Майкл звинуватив у розв'язанні війни в Іраку.

Перед світовим релізом пісню та анімоване відео показали перед прем'єрою першої частини мультика "Льодовийковий період".

10. "Last Christmas" (1984)

Пісня, яка зробила Джорджа Майкла відомим і принесла популярність гурту "Wham!", найбільш переспівана (має близько 500 каверів) та одна із найпопулярніших композицій різдвяних свят.

Джордж Майкл розповідав, що ідея написати пісню з'явилася, коли вони з Ендрю Ріджлі дивилися футбол по телевізору у будинку його батьків. Після завершення матчу він всю ніч складав слова і музику. Вранці остаточний варіант "Last Christmas" був готовий, і Джордж представив його Ендрю.

У червні 2016 року в Британії "Last Christmas" визнали найбільш продаваним синглом в історії.

Легендарний виконавець пішов із життя саме на Різдво, 25 грудня 2016 року. Його менеджер повідомив про те, що причиною смерті став серцевий напад.

Реклама:

Головне сьогодні