Оля Жук звільнилася з відділу культурної дипломатії МЗС

— 5 січня 2017, 09:00

Оля Жук пішла з посади керівника відділу культурної дипломатії МЗС України.

Відома представниця громадського сектору приєдналася до команди МЗС України в лютому 2016 року, а з липня 2016 року очолила новостворений відділ культурної дипломатії, що внаслідок реструктуризації міністерства увійшов в Управління публічної дипломатії Політичного департаменту МЗС. Тоді її призначення приємно здивувало культурну громадськість нехарактерною для уряду готовністю до змін та експериментів.

"Так, настав той прозаїчний момент, коли ти більше не можеш працювати за менш ніж 100 євро на місяць, і – так, не обійшлося без втрати певних ілюзій. Але, попри все, це був цінний досвід, і я дуже далека від того, щоб "ставити хрестик" на культурній дипломатії, готова й далі допомагати дипломатам у тих питаннях, в яких я компетентна", – прокоментувала Оля Жук своє звільнення у Facebook.

Не вдаючись до подальшої деталізації причин свого звільнення, Жук перелічила топ-5 досягнень відділу за майже рік роботи.

Передусім, це інтродукція поняття культурної дипломатії в поле активного публічного обговорення, завдяки чому МЗС України отримало на програму "покращення іміджу" на 2017 рік 70 мільйонів грн, суттєва частина яких має бути призначена саме на культурну дипломатію.

Фото з ФБ-сторінки Олі Жук

По-друге, це відкритість відділу культурної дипломатії до співпраці. Протягом минулого року команда відділу надала підтримку в перевезенні мистецьких робіт, отриманні віз, пошуку партнерів, інформаційному супроводі більш ніж 50 проектам, що звернулися до неї.

Серед помітних громадських проектів, до яких долучився МЗС України – проект "See Ukraine" міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA у Франції, Греції, Італії, Німеччині, Іспанії; "Архітектура України (АУ) — за лінією фронту" - проект платформи культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ на Венеційській архітектурній бієнале та багато інших подій. Зокрема, завдяки фінансовій та організаційній підтримці посольств України та за ініціативи відділу культурної дипломатії МЗС партнери відділу – Артхаус Траффік, Держкіно, Центр Довженка реалізували успішні Дні українського кіно "Ukraine on Film: Way to Freedom" у Брюсселі та Амстердамі.

[L]На прикладі участі України у Франкфуртському книжковому ярмарку, зазначила Жук, також була протестована на практиці модель проектної взаємодії державного і недержавного сектору. Це був перший успішний досвід масштабного і активного урядового патронату для національної презентації на великому міжнародному форумі, проектної співпраці МЗС з Міністерством культури.

Як ще два досягнення екс-посадовиця відзначила заплановані нові системні ініціативи, програми й формати на 2017 рік та посилення міжнародного вектору у внутрішній культурній дипломатії.

Наостанок Оля Жук перелічила три важливі ще не завершені процеси, які, на її думку, культурна громадськість має моніторити в 2017 році. Це підтримка прогресивного дискурсу та сучасних форматів культурної дипломатії, процес створення Українського Інституту і модернізація державних фінансових інструментів.

Оля Жук відома як багаторічна екс-кураторка "Книжкового Арсеналу", однієї з ключових мистецьких подій України і візитівок "Мистецького Арсеналу". Саме завдяки її ініціативі відбулась презентація України на книжковому ярмарку у Франкфурті-2015 і 2016. Завдяки її міжнародній програмі на "Книжковому Арсеналі" в Україну приїздили відомі західні письменники, а до того – художники, критики і теоретики мистецтва.

Реклама:

Головне сьогодні