Український "Оскар" вручать у 14 номінаціях – кіноакадемія приймає заявки

— 20 лютого 2017, 17:49

Із 20 лютого починається прийом заявок на членство в Українській кіноакадемії та участь у національній кінопремії українському аналогові "Оскару".

Із 20 лютого починається прийом заявок на членство в Українській кіноакадемії та участь у національній кінопремії. Фото esq.com

Заявки на членство в академії прийматимуть до 19 березня включно, йдеться на Укрінформ.

"Вже із сьогоднішнього дня на сайті Кіноакадемії можна подавати заявки на членство, а також на включення у різні номінації українського кіно – до 20 березня включно. Тобто за місяць ми сподіваємося зібрати всі фільми і всіх персоналій, які з'явилися в українському кінематографі протягом 2016 року", – розповів арт-директор Української кіноакадемії та Національної кінопремії Алік Шпилюк.

Як у багатьох інших кіноакадеміях, найголовнішою подією року буде вручення Національної кінопремії.

Перші члени академії голосуватимуть за переможців у номінаціях Національної кінопремії, а також зможуть запропонувати себе у правління Кіноакадемії.

У Кіноакадемії заплановано 4 категорії членства: творці фільмів, які були вироблені в Україні з 1991 року (автори чи продюсери одного і більше повнометражних ігрових фільмів або трьох і більше короткометражних, документальних чи анімаційних); кінокритики, кінодистриб'ютори, директори фестивалів, що пропагують українське кіно; меценати та спонсори вітчизняного кінематографа (і громадяни України, й іноземні громадяни); почесні члени академії.

Члени академії формують правління – 15 членів на чолі з головою, беруть участь у голосуванні за переможців Національної кінопремії в усіх номінаціях, затверджують на загальних зборах нові напрямки чи номінації тощо.

За словами Шпилюка, в кіноакадемії буде стільки членів, скільки виявлять бажання. "Ми нарахували зараз близько 600", – уточнив він.

[L]До конкурсного відбору приймаються фільми, що вийшли в прокат або брали участь у кінофестивалях з 1 січня до 31 грудня 2016 року.

Вручення Національної кінопремії відбудеться 20 квітня в 14 номінаціях: за найкращий фільм, найкращу режисуру – ця премія буде іменна і носитиме ім'я видатного режисера Юрія Іллєнка.

Крім того, нагороди отримають найкращий актор у головній ролі, найкраща акторка у головній ролі, найкращий актор другого плану, найкраща акторка другого плану, найкращий оператор, найкращий художник, найкращий сценарист, найкращий композитор.

Також відзнаки отримають: найкращий документальний фільм, найкращий анімаційний фільм, найкращий короткометражний ігровий фільм.

Долю спеціальної відзнаки за внесок у розвиток українського кіно вирішуватиме кожного року Національна спілка кінематографістів України.

Раніше повідомлялося, що в Україні створили кіноакадемію і вручатимуть свій "Оскар".

Головною нагородою кінопремії стане статуетка "Золота Дзиґа", яка символізує стрімкість, безперервний розвиток і нескінченність.

Реклама:

Головне сьогодні