7 молодих гуртів незалежної України, які варто слухати

Цікавої української музики стає дедалі більше.

Раніше УП.Культура вже знайомила читачів із новачками на кшталт Tik TU чи The Elephants.

До Дня Незалежності пропонуємо прислухатися до нової порції якісних українських звуків.

Когось ви, можливо, вже чули, хтось, сподіваємося, стане для вас відкриттям.

Shadazz

Shadazz – надія української альтернативної сцени.

Команда існує вже кілька років, але перший альбом вийшов зовсім нещодавно, 1 серпня. Вісім композицій "Angry & Sad" затягують у свій темнуватий світ з першої ж пісні, "All You Hate".

Маємо англомовний альтернативний рок, шугейз і тріп-хоп. Що більше слухаєш, то більше уявляєш пісні Shadazz як саундтрек до голлівудських бойовиків чи трилерів – настільки вони кінематографічні.

Зараз справами гурту займається лейбл "ІншаМузика", артистами якого в різні роки були "ТОЛ", "АННА", MegamasS, Mind Shredder, "ПНД", Stoned Jesus та інші.

Як Shadazz звучать наживо дізнаємось 15 вересня, на столичній презентації гурту та альбому.

OY Sound System

За віком гурт OY Sound System дійсно молодий – йому лише 4 рочки. Та учасники в нього досвідчені – це Марко Галаневич, єдиний чоловік "ДахаБрахи", а також його брат Тарас (саундпродюсер, DJ Galatar), вокалістка Вікторія Родько та гітарист Євген Славянов (stroOM).

Постійні світові гастролі основного гурту Марка залишають мало часу для роботи над OY Sound System. Тому й концерти OYSS відбуваються лише тоді, коли це можливо та зручно для всіх. А перший альбом проект випустив лише зараз.

Платівка OYSS "Attention! Attention" – це цікаві музичні забавки, віддушина для творчої душі пана з "ДахаБрахи" та його близьких.

Концерт у Львові 17 травня 2015 року. Фото з фб-сторінки гурту

Експериментальний хіп-хоп, нотки реггі, елементи дабу і не лише. Пісні-роздуми, пісні-жарти, пісні-зізнання.

Пісні про "сон, якого давно не було", про дівчину-колючку, від якої "якщо відняти понти, то насправді не квітка вона, а просто буряк". Навіть про секонд-хенд є. Файно ж!

[O]

Гурт [O] – і молодий, і перспективний, і самобутній.

За неповний рік роботи команда на чолі з дівчиною-енерджайзером Олею Чернишовою встигла виступити на десятках фестивалів (Hedonism Festival, "День Вуличної музики", Atlas Weekend та інші), стати спеціальними гостями концертів Лізи Байрак, Rozhden, Sunsay та інших, почати співпрацю з лейблом Івана Дорна Masterskaya та, що головне, презентувати дебютний EP "Самий сок".

"Чергова спроба виїхати на цікавості до всього українського", – подумають скептики. Та варто лише послухати дві-три пісні [O] і такі банальні думки розтануть.

[L]Цікаві, добрі й мелодійні тексти.

Мікс музичних стилів, гармонійно поєднаних у єдиний скарб під умовною назвою "future pop".

Ось лише для прикладу трек "Мушечки 9.8" зі словами "Мовчи сьогодні, завтра буде самий сок. Коли забудеш, затанцюєш мовчечки. Коли згадаєш і ще разок" та "Багато бачив я тих ваших казок" – цитатою з пісні гурту "Скрябін" "Казка" 1997 року, своєрідний привіт минулому із сучасного.

Yuko

Ще один проект з лейблу Masterskaya. Юлія Юріна та Стас Корольов досить вдало одягають старі народні пісні України та країн близького зарубіжжя у сучасний електронний одяг.

Це не просто давні пісні на сучасний лад, це справжнє переосмислення, оновлення, але без вульгарності. "Folktroniсa" під яку не соромно танцювати. Щось подібне майже 20 років тому робити учасники гурту "Скрябін" у рамках проекту "Еутерпа". Але лише на перший погляд.

"Маша", "Заєнька" – динамічні пісні-лічилки, які запам’ятовуються, в які закохуєшся. А разом з ними закохуєшся і в минуле своєї країни та в тих, хто оживив ці пісні. В Yuko.

Semmar

Гурт Semmar, що португальською означає "без моря", існує чотири роки. За цей час кияни встигли виступити на багатьох фестивалях (Koktebel Jazz, GogolFest, Kyiv Open Air, Respublica), випустити декілька синглів та один повноцінний альбом "Босфор".

Фото з ФБ-сторінки гурту

Декілька місяців тому тріо перетворилося на квартет, до нього приєднався ударник Віталій Домініченко, що дозволило йому звучати більш потужно та якісно.

Команда виконує романтичні та мрійливі пісні (ось лише назви: "Станіслав", "Босфор", "Богота", "Ріслінг", "Край Землі", "Дім Королів"), поєднуючи інді-поп з елементами джазу та електронної музики.

Окрім пісень, учасники Semmar уважно ставляться до свого сценічного вигляду (і на концертах, і на фотосесіях) та оформлення усіх релізів (і синглів, і альбому).

Якщо ви вже десь чули фразу "Сонце вітає новий день, ти не спиш і згадуєш мене" – значить, у вас Semmar.

Cardiomachine

Столичному інді-рок колективу Cardiomachine всього півтора року. Починали хлопці як дует, а зараз це вже квінтет. Особливої сили додали гітарист Коля Сватенка з Respect Your Mom та ударник киян 5 Vymir Семен Терещенко.

Хлопці не бояться експериментів (взяти хоча б хіп-хоп від Mister Klimster у пісні "Следы"), можуть виступати як у маленьких клубах, так і на великих площах.

Фото з ФБ-сторінки гурту

На перший сольний концерт гурту прийшло близько 200 фанів, хоча команді було лише 5 місяців. Також вони виступали на розігріві у Marakesh, їхні пісні лунали в серіалі "Киев днем и ночью".

Зараз Cardiomachine працюють над новим матеріалом, а поки радимо послухати студійник "Заборонені".

Ocean Bloom

З якого українського міста може бути гурт з назвою "Ocean Bloom", в якого є міні-альбом під назвою "Цветение океана"? Слушно – з Одеси.

Фото з фб-сторінки гурту

Дует експериментаторів Євгена Грицаєнко та Костянтина Желєва. Пісні тягучі, як розплавлений від спеки пісок та мрійливі, як морські хвилі. В них багато дивного і водночас знайомого.

Команда існує більше двох років і зачаровує своїм "ocean bloom" рідну Одесу, а також Київ, Дніпро, Білу Церкву, Карпати, бо всім хочеться пірнути в тепле музичне море, незалежно від віку, статі та інших умовностей.

Олексій Подчашинський, спеціально для УП.Культура

Фото обкладинки: гурт Oy Sound System

Титульне зображення на сторінці: tomert/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні