В університеті Британії відкрилася виставка про ленінопад. ФОТО

— 25 вересня 2017, 15:22

В Університеті Ессексу (Велика Британія) відкрилася виставка "Падіння: Революція – Пропаганда – Повалення ідолів", присвячена створенню та розвінчанню культу особистості Володимира Леніна.

Фото nack.ch

[L]Організатори розповідають, що "Падіння" – це проект, який висвітлює культ Леніна від його витоків: від примусового обожнювання комуністичного діяча в умовах тоталітаризму до його остаточного знищення під час ленінопаду в сучасній Україні.

На виставці представлені роботи митців радянського авангарду – Олександра Родченка, Густава Клуціса та Сергія Ейзенштейна.

Картини, фотографії, плакати та скульптури радянського періоду на виставці представлені поряд із роботами сучасних фотографів Нілса Акермана і Дональда Вебера, які задокументували декомунізаційні процеси в Україні останніх років.

Експозицію доповнює модель вказівного пальця Володимира Ілліча довжиною 4 метри, частина уявної скульптури вождя, що мала прикрасити незбудований Палац Рад у Москві.

Фото nack.ch

Кураторками виставки стали Джессіка Твайман, директор галереї Art Exchange, Університет Ессексу, та Мирослава Хартмонд, науковий співробітник Центру міжнародних досліджень Оксфордського університету.

"Демонтуючи своїх Ленінів, Україна стала поряд з такими країнами як Південно-Африканська Республіка, Сполучені Штати Америки та Велика Британія, де обговорюється питання перегляду символіки публічного простору та виключення з них монументів колонізаторам та рабовласникам", – розповідають організатори.

За словами кураторів виставки, метою виставки є критичне осмислення революційних подій 1917 року – і комуністичної іконографії – в контексті трансформаційних процесів, що охоплюють світ сьогодні.

Заснований у 1965 році, Університет Ессексу одним із перших створив кафедру з вивчення політики і культури Радянського Союзу.

Виставку супроводжує програма освітніх заходів та міжнародна наукова конференція.

"Падіння: Революція – Пропаганда – Повалення ідолів" триває з 16 вересня до 4 листопада 2017 року.

Реклама:

Головне сьогодні