Андрухович і Любка отримали словенську літературну премію

— 7 вересня 2017, 16:18

Двоє українських письменників стали лауреатами цьогорічної літературної премії "Віленіца".

Першу премію здобув "патріарх" Юрій Андрухович. Іншу премію – у формі творчої стипендії Центральноєвропейської ініціативи – отримає молодий ужгородець Андрій Любка, пише Радіо Свобода.

Юрій Андрухович. Фото:sirko.org.ua

Назва літературного фестивалю походить від назви карстової печери Віленіца, що на південному заході Словенії, де, починаючи з 1980 року (коли Словенія ще була в складі колишньої Югославії), проводять поетичні зустрічі, які через шість років стали міжнародними.

Фестиваль "Віленіца" сприяв розширенню культурних звʼязків Словенії з країнами Центральної та Східної Європи. Упродовж минулих 32 років лауреатами були, серед інших, Петер Естерхазі, Збіґнєв Герберт, Мілан Кундера, Адам Загаєвський, Клаудіо Маґріс і Анджей Стасюк.

Крім головної нагороди, вручають також "Кришталеву премію Вілениці", за яку голосують усі учасники фестивалю. Серед її лауреатів у минулому були українські письменниці Наталка Білоцерківець, Таня Малярчук і Катерина Калитко.

Андрій Любка. Фото: litcentr.in.ua

Цього року фестиваль відбувається з 5 до 10 вересня під гаслом "Література, що змінює світ. Світ, що змінює літературу". Письменники з двадцяти країн дискутують про те, чи можна в постмодерністському 21-му столітті говорити про заангажовану літературу.

Реклама:

Головне сьогодні