"Гарет Джонс": 9 фактів фільму про журналіста, який першим сказав про Голодомор

Гарет Джонс – валлійський журналіст, який першим на Заході під власним іменем написав правду про штучний голод в Україні у 1932 – 1933 роках.

Режисерка фільму "Гаррет Джонс" Агнєшка Голланд. Фото culture.pl

Проект фільму "Гарет Джонс" ("Gareth Jones") переміг на 10-му конкурсі кінопроектів Держагентства з питань кіно.

Тепер стрічку планують зняти протягом 2017-2018 років.

[L]Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла режисерка картини "Гарет Джонс", польська кіно- і театральна мисткиня, Агнєшка Голланд.

"Мені випала дуже цінна роль повернути світові таку постать. Я хочу показати Гарета Джонса сучасною людиною. Людиною, яка не народилася героєм, людиною, яка цікавиться світом, яка має настільки сильне почуття справедливості та поваги, – розповіла Голланд.

Одночасно хочу показати дуже молоду людину, яка могла би бути взірцем. Його життя теж до кінця не є зрозумілим. Дійсно є версія, що до його смерті мало відношення НКВС. Знаючи їх методи та способи впливу, фактично можемо стверджувати, що це правда".

Пропонуємо 9 фактів про фільм "Гарет Джонс" – де його зніматимуть, коли покажуть і, звісно ж, хто зіграє головну роль сміливого журналіста з Уельсу.

Зйомки фільму мають розпочатися в лютому 2018 року. За словами режисера, фільм не буде документальною реконструкцією, хоча образ голоду намагатимуться показати максимально реально, майже документально.

Стрічку зніматимуть в Україні, Польщі та Великій Британії. В Україні зйомки фільму проходитимуть поблизу Києва, можливо також у самому Києві, крім того, вони відбуватимуться у Кракові та Нижній Сілезії, а також у Шотландії.

"Якщо наші плани нічого не порушить, то розпочнемо зйомки в лютому 2018 року в Україні. Перша дія – це подорож Гарета Джонса в Україну, власне його зіткнення з Голодомором. Після короткої перерви продовжуватимемо зйомки фільму приблизно у квітні в Польщі, а потім у Великій Британії, в основному – у Шотландії. Дуже хочу завершити фільм до кінця 2018 року і вперше його показати в Україні", – сказала Голланд.

Головну роль у художньому фільмі зіграє відомий ірландський актор Джек Рейнор.

"У нього сильна мотивація. Зараз він активно вивчає документи, читає книжки. Для нього це дуже відповідальний крок. Вважаю, що він добре передасть суть історії", – зазначила Агнєшка Голланд.

У стрічці "Гарет Джонс" з'являться 5-6 українських акторів, також польські, але найбільше буде британських.

"Так, 5-6 осіб з України, може навіть більше. У фільмі будуть і польські актори, але найбільше буде британських, можливо ще кілька європейських. Це природно, адже середовище західних журналістів у Москві того часу було дуже міжнародним", – пояснила режисерка.

"Картина зніматиметься мовами історії. Тому, в ній звучатимуть англійська, українська, російська мови. Маємо амбіції й сподівання, що його перегляне якомога більше людей, адже фільм матиме світову дистрибуцію", - заявила Голланд.

Фільм триватиме близько 2 годин.

Агнєшка Голлад також розповіла, що деякі сцени фільму буде показано оніричним способом (художня форма деформації реальності, яка з'являється у фільмі під час перебування героя в стані сну чи марення), методом Джорджа Орвелла чи Франца Кафки.

"Гарет Джонс" буде спільною продукцією Польщі, Шотландії, Німеччини, Бельгії та України.

Права на світову дистрибуцію фільму викупила компанія "WestEnd Films", яка, зокрема, займалася дистрибуцією багатьох фільмів Вуді Аллена.

Сценарій стрічки "Гаррет Джонс" написала американська письменниця і режисерка Андреа Халупа.

Прем'єра фільму відбудеться не раніше грудня 2018 року.

Реклама:

Головне сьогодні