Фільм про Україну режисерки з діаспори здобув нагороду в Лос-Анджелесі

— 11 січня 2018, 10:00

Фільм американської режисерки українського походження Роксі Топорович Julia Blue здобув грант від Women in Film, повідомляє "Голос Америки".

Стрічку, разом із 15-ма іншими, відібрали з 370 претендентів із 22 країн. "Джулію Блу" відзначили в категорії "Розповідний художній фільм".

Режисерка розповідає історію кохання волонтерки із Західної України та військового АТО із Східної України з посттравматичним синдромом.

Під час зйомок фільму "Джулія Блу": режисерка Роксі Топорович (справа) з головними акторами Поліною Снісаренко та Дмитром Ярошенком

"Фільм піднімає питання посттравматичного синдрому, – розповіла Роксі Топорович. – Він про людей, які змушені залишити Україну в пошуках роботи, освіти. Це спроба передати це, наскільки можливо, через образи двох людей, які є сучасними, такими собі хіпі. Це позитивна історія сильних, молодих, сучасних людей у віці 20 з чимось".

Ідея фільму прийшла до неї під час поїздки в Україну. В 2014 році Роксі відвідала Майдан.

Країна, яку вона побачила, дуже відрізнялась від опису батьків в діаспорі.

Вона вирішила на рік переїхати в Україну і створити сучасну історію про українців, які переживають часи війни.

Women in Film (WIF) – це неприбуткова організація в Лос-Анджелесі, яка відстоює і просуває кар’єри жінок, що працюють у кіновиробництві та суміжних сферах. Ціль організації – досягти гендерної рівності та трансформувати культуру.

Гранти WIF видають щороку, щоб допомогти завершити фільми, які перебувають у процесі виробництва та призначені для жінок або розповідають про них. Переможців обирає спеціальне журі, яке також складається з жінок із кіноіндустрії.

Переможців вшанують на національному американському кінофестивалі "Санденс".

Минулого року Роксі Топорович отримала престижну нагороду незалежного американського кіно Gotham Independent Film Awards. Вона перемогла в номінації "Жінка-режисер у центрі уваги" та отримала грошовий грант Live the Dream/"Живи мрією" на суму 20 тисяч доларів від Calvin Klein.

Реклама:

Головне сьогодні