Що подивитися у січні:  "Втеча з в’язниці Даннемора", "Бюро легенд", "Нарко. Мексика" та ще 4 серіали

Що подивитися у січні:  Втеча з в’язниці Даннемора, Бюро легенд, Нарко. Мексика та ще 4 серіали

Ці серіали – нові та продовження – варто подивитися у січні 2019 року.

Останній місяць 2018 року подарував кілька дуже цікавих новинок, про які не сказати – злочин, і ще кілька чудових продовжень, що роблять життя щасливішим.

Ми не встигли віддивитися "Вбивство за алфавітом" з Джоном Малковичем в ролі Еркюля Пуаро – він вийшов 26-го грудня на британському каналі BBC One.

Але даємо координати інших перлин в океані довгих телевізійних історій, і повірте, ці координати варто перевірити, аби не блукати самотужки.

"Втеча з в’язниці Даннемора" (Escape at Dannemora)

Показ: Showtime Networks, США

"Втеча з в’язниці Даннемора" (Escape at Dannemora)

Асоціації з "Втечею із Шоушенка" цілком доречні, але тут важливі самі в’язничні будні й те, як і ким їх було знято – Беном Стіллером, одним з найогидніших акторів у світі ("Старскі і Хіч", "Зразковий самець"). Який після свого "Таємного життя Уолтера Мітті", здається, побачив світ, небачений до цього.

От і його "Втеча..." – незвичний серіал, з повільним, глибоким і предметним зануренням у життя в’язниці, знятій у вже зачиненій Пітсбургській пенітенціарній установі у Пенсильванії на березі річки Огайо, а також у нині діючій – Даннемора, штат Нью-Йорк.

Три неймовірно проникливі головні ролі – у Бенісіо Дель Торо, Пола Дано і надзвичайної Патрісії Аркетт, яка абсолютно змінилася і погодилася зіпсувати своє тіло до непізнаваності.

За що сидять герої Дель Торо і Дано – не відомо. Перший мріє побачити свою тінь за межами грат, другий – просто вибратись, бо вже не може, а героїня Аркетт – мріє жити з ними двома...

Драма, де лірика теж драматична – це треба було дочекатися такого. Нова серіальні сходинка.

"Неймовірна місіс Мейзель" (The Marvelous Mrs Maisel)

Показ: Amazon Prime Video, США

"Неймовірна місіс Мейзель" (The Marvelous Mrs Maisel)

Найбільш феєричний сатиричний серіал двох поспіль років, в якому мальовничий Нью-Йорк 60-х ідеально поєднаний з вогнеметним гумором місіс Міріам Мейзел (Рейчел Броснахан), жінки middle-class, яка в першому сезоні, через зраду чоловіка, психонула, і вирішила все розказати про своє горе на сцені якогось бару.

Розказала так, що весь зал лежав вед реготу. Тож вона подалась у коміки.

В другому сезоні йдеться саме про її становлення, турне і нові заручини... Дивитися це і смішно, і важко, бо на екрані весь час відбувається "змагання", хто швидше кине черговим дотепним словом.

Крім того, той самий екран, ймовірно, не знав такого відвертого єврейського шовінізму.

Звісно, він загорнутий в гумор, і виглядає стьобом на одержимість сімейними стосунками, кошерністю, порядком і єврейством як таким. Але часом зневага до інших націй переходить в нацизм. Просто це все робиться зі сміхом і так, ніби ніхто нічого поганого не говорить.

Їхня Місіс Мейзел може бути сестрою нашого Остапа Бендера.

"Країна припливів" (Tideland)

Показ: Netflix, Австралія

"Країна припливів" (Tideland)

Перший австралійський серіал, створений на замовлення Netflix.

Він може зацікавити у три способи: наявністю русалок і сирен, вплетених й дуже закручений кримінально-драматичний сюжет, і атмосферою еротизму.

І справа не тільки в чарівливій Ельзі Патакі, королеві так званих бережан, яка весь час ходить у відвертих сукнях, а в частих любощах героїв, п’янкій красі більшості акторок та акторів і в нав’язливо-гіпнотичному музичному тлі.

Глядач відразу заходить у багату на деталі історію, де дівчина Кел, після 10 років ув’язнення за вбивство поліцейського, повертається до рідного містечка, і намагається повернути свою частку від власності спочилого батька.

Кел з’ясовує, що її брат веде якусь дивну багаторічну торгівлю з бережанами, що її мама – не її мама, і що вона сама вміє дихати під водою...

На противагу прямолінійному і повному натяжок американському серіалу "Сирена", австралійська "Країна..." плутана надзвичайно, і викликає більше питань, ніж відповідей. Проте еротизм й інтрига тримають глядача міцно.

"Міс Вілсон" (Mrs. Wilson)

Показ: BBC (UK) / PBS (USA), Велика Британія

"Міс Вілсон" (Mrs. Wilson)

Прекрасний британський серіал, де прекрасне все. Історія, де жінка по смерті чоловіка з’ясовує про його неймовірне, приховане від неї життя.

Акторське виконання Рут Вілсон (що, кумедно, грає роль Елісон Вілсон).

Режисура Річарда Лекстона, що зміг продумати і вправно, зрозуміло і вигадливо, сплести мереживо 20 років спільного життя Рут і її чоловіка-шпигуна, і це все – лише в трьох серіях!

І особливо прекрасний монтаж, бо глядач бачить перебіг подій, як спалахи пам’яті, і цей фантастичний пазл є дуже навіть реалістичним, бо точно нагадує людський спосіб існування.

Звісно, сама історія править бал, а вона – не придумана, а є біографічною. І максимально драматично-повчальною.

"Ми усе життя виправдовуємо рішення, прийняті в минулому, – каже головна героїня. – Створюючи свої особисті, заплутані версії правди. Коли довго живеш в обмані – межі стираються. Ти вчишся використовувати кожну ситуацію собі на користь".

І це про нас, тобто окрема історія стає узагальненням нашого життя. Сильно і зворушливо.

"Мандрівники" (Travelers)

Показ: Netflix, Канада

"Мандрівники" (Travelers)

Після закриття в 2017 році іспанського серіалу "Міністерство часу", що пережив 3 сезони, а цього року – закриття "Поза часом" (2 сезони), який плагіатнічав на "Міністерстві...", позов про що розбирав суд, "Мандрівники" залишилися єдиним притомний науково-фантастичним тв-шоу про подорожі у часі.

І це добре – вижив найсильніший і кращий серіал. Не без певних недоліків, але чесноти канадського витвору очевидні: деталі сюжету можуть наводити на думку про "Термінатора" і "Патруль часу", але переробки і додатки дуже захопливі, діалоги – реалістичні, а детективний розвиток історії досить непередбачуваний.

Третій сезон виринає із завалу сезону попереднього, і мандрівники з далекого і сумного майбутнього, тепер мають співпрацювати з державними органами.

Не сильно, обмежено, бо ж як розповісти, що суперкомп’ютер, під назвою "директор", намагається змінити своє минули і наше майбутнє. Йому в цьому допомагають розкидані по світу команди. Але ж у всіх у них є своє життя... Часом дуже важко відірватися.

"Бюро легенд" (Le Bureau des Légendes)

Показ: Canal+ (France) / Universum Film (Germany)

"Бюро легенд" (Le Bureau des Légendes)

4 сезон цього захопливого і, здається, безкінечного серіалу, великою мірою знімався в Києві.

Принаймні все те, що стосується агента французької розвідки Малатрю (Матьє Кассовіц), який працював в Ірані, потім зраджував свою країну на користь США, був у полоні в Афганістані, втік, і нарешті почав переховуватися в Москві (яку і втілює Київ).

Гидко, що виробники не сказали ні півслова про війну, розпочату РФ проти України і досі тривалу, але, принаймні, жах ФСБ вони показали.

Цей жах візуалізував наш Олексій Горбунов, граючи керівника тамтешнього силового підрозділу.

Втім, звісно, лише цією частиною світу серіал не обмежився: Франція, Ірак, Туреччина, Туніс – події відбуваються в гарячих точках, де максимально напружена ситуація, куриться дим війни або пахне терактами.

Практично позбавлений ліричних відступів (в цьому сезоні ледь не вперше вони з’являються), дуже чіткий, діловий, практичний, "Бюро легенд" є одним з оригінальний шпигунських серіалів сучасності.

"Нарко. Мексика" (Narcos: Mexico)

Показ: Netflix, США

"Нарко. Мексика" (Narcos: Mexico)

На хвилі шаленого успіху серіалу "Нарко" про Пабло Ескобара, Netflix запустив продовження теми, або навіть спін-офф, оскільки Ескобар з’являється в епізоді і тут.

Як на мене, мексиканська лінія вийшла краща за колумбійську.

Форма залишилася сталою: історичні вставки і закадрове пояснення ситуації з подальшим продовженням художнього викладу.

Події починаються в провінції, потім переходять до мегаполісу Гвадалахара, на дворі – 80-ті.

Міхель Анхель Фелікс Галлардо (Дієго Луна) починає бізнес торгівлі маріхуаною. Але з часом розуміє, що майбутнє наркоторгівлі – за кокаїном. Щоб утворити свою імперію, він примудряється об’єднати всіх босів країни, звісно, із залученням держчиновників. Таким чином започатковує перший картель.

Паралельно поліцейський Енрікі Камерена (Майкл Пенья) намагається цю пошесть зупинити...

Запамяталася фраза компаньйона Міхеля, Рафи: "Ці руки... вирощують найкращу маріхуану в світі!" Але цвяхом стає інша фраза: "Торгівля кокаїном принесе тобі славу, від якої не відмиєшся".

Вас також може зацікавити:

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Реклама:

Головне сьогодні