Катерина Білокур: як музей "оживив" картини художниці, видав інтерактивну книгу і готується до виставки з сюрпризом

Згадуючи ім’я великої українки Катерини Білокур, пам’ять якої вшановують цього року з нагоди її 120- річчя, здебільшого цитують слова Пабло Пікассо, який був вражений творами невідомої української жінки і наголосив, що якби у Франції народилася така художниця, то про неї заговорив би увесь світ.

З того часу пройшло понад 60 років, але ще і донині Катерину Білокур дехто відносить до митців наївного мистецтва та зараховує до числа художників примітивістів.

А на питання "Що ви знаєте про велику українську художницю?", здебільшого згадують про її нещасну долю.

Насправді творчість українського самородка із села Богданівка (нині Київської області Яготинського району), яка народилась 7 грудня 1900 року, в День святої Катерини — це окреме, унікальне явище української культури, її обличчя, її душа, її ікона.

Картини в смартфонах

Але, на жаль, навіть кияни далеко не всі знають, що її творами можна помилуватися в центрі Києва, в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва кожного дня, крім вівторка (вихідний).

А нині — ще й з доповненою реальністю.

Тобто, картини в Білокурівській галереї музею "оживають" просто на очах — розквітають квіти, племінниці художниці поливають їх з глечика, і навіть рухається трактор на полі...

Це стало можливим завдяки інноваційному культурно-мистецькому проєкту "БІЛОКУР", який здійснює Національний музей українського народного декоративного мистецтва за участю 8 музеїв України, Школи Анімації Pause to Play та за підтримки Українського культурного фонду.

Як рухаються картини дивовижної художниці, яку Олесь Гончар називав "чарівниця з Богданівки" можна побачити дуже просто - за допомогою мобільного додатку доповненої реальності SIMO AR.

"Інноваційний проєкт такого масштабу вперше здійснюється на теренах музейного простору України".- розповідає керівниця проєкту, Генеральна директорка музею Людмила Строкова і наголошує, що крім анімованих картин відвідувачі музею можуть дізнатись цікаві подробиці про життя і творчість великої художниці, скориставшись аудіовізуальним гідом до доповненої реальності.

Скачайте додаток SIMO AR та подивіться на картини з доданою реальністю

Натхненні Білокур

Так, твори Катерини Білокур, яка не отримала жодної освіти, тричі випробовувала долю і навіть вчиняла самогубство, щоб відстояти своє право стати художником, абсолютно самодостатні.

Але головна мета проєкту — залучити більше молоді до знайомства і вивчення творів нашої унікальної співвітчизниці.

Щоб якомога більше людей відчули чарівну магію її творів так, як українські митці, які надихались і продовжують надихатись білокурівськими квітами.

Це композиторка Леся Дичко, письменниця Оксана Забужко, режисерка Ольга Самолевська та багато інших.

Серед них — Олександр Білозуб, нині головний художник Національної оперети України, який в театрі Франка 10 років тому поставив хореографічну драму "Дві квітки кольору індиго".

Вистава про двох геніальних художниць — українку Катерину Білокур і мексиканку Фріду Кало мала великий успіх.

"Коли дивишся на картини Катерини Білокур, відчуваєш, що кожна її квіточка, кожен штрих — це наше, українське. Як вона могла придумати цей космос?

Для того, щоб створити це, треба було чимось пожертвувати. Вона пожертвувала своїм особистим жіночим щастям.

Але коли дивишся на її картини, тут все є — і жіноче щастя, і все те, що вона не відчула у реальному житті. Коли вона малювала кожен сантиметр свого твору, вона молилась, співала, жила в цей момент.

Вона стільки "начаклувала" в своїх картинах, що ми все життя будемо це розгадувати. Тому її справжня біографія — це картини", - вважає Олександр Білозуб.

Інноваційна книга

Особливо цікавою частиною музейного проєкту є нова книга "БІЛОКУР. BILOKUR", яка нещодавно побачила світ. Вона присвячена життю і творчості геніальної українки. Її авторка – мистецтвознавиця і арткритикиня Олеся Авраменко.

Це монографічне дослідження відкриває читачам маловідомі сторінки біографії та творчого життя великої художниці.

"Про геніальну жінку, яка жила в ХХ сторіччі і яка пішла з життя майже 60 років тому, майже нічого не відомо!, - із сумом констатує мистецтвознавиця

"Коли я розпочала роботу над книгою, то зрозуміла, що фундаментального дослідження творів Катери Білокур ще не було.

Я базувалася на листах Катерини Василівни, які 30 років свого життя збирав Микола Кагарлицький.

Допомогли у роботі і виданнях видавництва "Родовід" та співробітники музею, який здійснює проєкт "БІЛОКУР"", - розповіла авторка.

Головною особливістю видання є те, що 20 білокурівських картин "оживають" на сторінках книги за допомогою мобільного додатку доповненої реальності SIMO AR.

На жаль, інноваційне видання "БІЛОКУР. BILOKUR", вийшло невеликим тиражем — 500 примірників.

Хоча придбати його висловили бажання чимало людей. Це засвідчила онлайн-презентація книги, до якої долучилось понад 3 тисяч осіб.

Як розповіла керівниця проєкту, книга безкоштовно розповсюджена в усі дитячі та дорослі бібліотеки міста Києва, художні музеї України, школи Яготинського району Київської області та інші заклади культури і мистецтва.

В ході заходу 8 учасників були визначені переможцями конкурсу на краще запитання про життя і творчість всесвітньо відомої художниці та отримали книгу "БІЛОКУР. BILOKUR" з автографом авторки.

Крім того, володарями монографічного дослідження з анімацією також стали учасники конкурсу "Приходь до музею, отримай книгу!".

Одна з них – Людмила Королюк розповіла, що вона родом з Волині і планує поділитися цим виданням зі школою, в якій навчалася.

На її думку, дуже важливо, щоб діти мали можливість вивчали життя і творчість Катерини Білокур і використовували для цього цікаві, яскраві, інноваційні матеріали.

"Ця книга має бути в кожній школі, як Кобзар Тараса Шевченка", – вважає пані Людмила.

Виставка з втраченими картинами

Логічним завершенням всіх попередніх акцій проєкту стане ювілейна виставка "Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів", яка відкриється у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва 5 листопада і розповість не тільки про долю української художниці, що підкорила світ, але і про тих особистостей, які зіграли особливу роль в її житті: Оксану Петрусенко, Павла Тичину, Тараса Шевченка, Василя Нагая та багатьох інших.

Однією з головних родзинок виставкової експозиції буде демонстрація загублених робіт художниці – "Цар Колос" та "Березонька", які наразі вважаються втраченими після виставки у Парижі 1957 року.

Завдяки новітнім технологіям глядачі вперше зможуть побачити їх на виставці.

Марина Марченко

Головне сьогодні