5 книжок про майбутнє людства, які вам варто прочитати у непростому 2020 році

— 5 вересня 2020, 10:30

Невідоме майбутнє може стати неочікуваним ударом чи шоком, а може бути результатом прийнятих рішень, усвідомленості та підготовленості.

Як показав досвід 2020 року надіятися на світле майбутнє можна, але краще з антисептиком та перевіреними знаннями у кишені.

Художня література висуває припущення, науково-популярна пропонує ймовірні версії.

У непевному теперішньому хотілося б знати, які зради, злети та випробування чекають на людство попереду.

Разом з nashformat.ua ми пропонуємо зазирнути у п’ять футурологічних досліджень. Вони розширять погляди на технічну, політичну, економічну, медичну та історичну грані майбутнього.

"Життя 3.0. Доба штучного інтелекту"

Макс Теґмарк

"Життя 3.0. Доба штучного інтелекту" Макс Теґмарк

Штучний інтелект ще недавно був об’єктом науково-популярних серіалів та книжок, а сьогодні це реальність.

Звісно він ще не поширений масово і його продовжують удосконалювати, та це питання кількох років.

А що далі?

Професор Массачусетського технологічного інституту, авторитетний дослідник штучного інтелекту Макс Теґмарк пояснює у своїй книжці якими будуть економічні, військові та соціальні наслідки появи штучного інтелекту.

"Страх перед появою в машин свідомості ще один відволікальний маневр. Справжня причина для занепокоєння не лихі наміри, а компетентність.

Надрозумний ШІ за визначенням дуже добре вміє досягати своїх цілей, хоч би якими вони були, тож нам слід узгодити його цілі з нашими.

Мабуть, ви не належите до ненависників мурашок і не топчете комах просто так, але якщо вам доручать побудувати гідроелектростанцію і в районі, відведеному під затоплення, виявиться мурашник, то мурахам доведеться попрощатися із життям.

Рух за сприятливий ШІ хоче не допустити ситуації, коли людство опиниться на місці цих мурах".

Історія життя на Землі почалася мільярди років тому, історія людства почалася з формування людського інтелекту, тож поява ще одного розумного виду на нашій планеті неминуче вплине на глобальну історію.

Автор зазирає у найближче майбутнє і передбачає проприви науковців, баги штучного інтелекту, які потрібно буде усунути, зміни у законодавстві, які потрібно буде ухвалювати, та те як машинний розум буде впливати на перебіг збройних конфліктів та зміни у індустріальних сферах.

"ХЗ. Хто знає, яким буде майбутнє"

Тім О’Райлі

"ХЗ. Хто знає, яким буде майбутнє" Тім О’Райлі

Які девайси з майбутнього стали сьогоднішніми буднями? Таксі, їжа, сервіси клінінгу – усе в сматфоні.

Існує безліч варіантів майбутнього, та технології там будуть присутніми однозначно. А щоб не стати технофобами та не впасти у паніку і оволодіти контролем над ситуацією готуватися до майбутньої техно-ери потрібно уже зараз.

Футуролог, якого називають Оракулом Кремнієвої долини Тім О’Райлі розмірковує про майбутнє зважаючи на сьогодній техночогічний стрибок і вплив ґаджетів та технологій на побут сучасників.

Він говорить про страхи, які турбують нас вже зараз: роботизацію праці, уміння тримати бізнес на плаву, коли технічні новинки з’являються швидше, ніж попереднє обладнання устигає віджити своє.

"Технології взаємодоповнюються й викликають залежність. Нашаровуючись одна на одну, вони стають дедалі потужнішими й дедалі магічнішими.

Ви звикаєте до кожної нової суперсили, і життя без неї це так, ніби чарівна паличка знову перетворилася на звичайний дрючок".

О’Райлі говорить з нами і про суспільні інститути політики та державотворення, а зокрема вплив інтернету на них. Інтернет-платформи, на думку автора, стануть державотворчими органами.

Також він звертає увагу на все прогресуючий вплив алгоритмів та зростання їхньої влади.

Особливо його бентежить майбутнє засобів масової інформації у часи, коли інформація поширюється за долю секунди, а те що публікується одразу потрапляє у хмару. Що чекає на професійних журналістів та куди рухається журналістика у цілому?

"Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього"

Ювал Ной Харарі

"Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього" Ювал Ной Харарі

Homo Deus – з латинської мови – людина божественна. Чи стала людина розумна чимось більшим у 21 столітті, чи ми рухаємося у цьому напрямку і яким шляхом?

Про це розповідає професор історії та філософ Ювал Ной Харарі, автор усесвітнього бестселера "Людина розумна".

Власне "Homo Deus" піднімає питання божественності людства у розрізі боротьби зі смертю та подолання багатьох смертоносних хвороб. А з такими науковими здобутками як нині і з тим, що вони щодня поповнюються новими результатами досліджень та відкриттями нас усіх чекають швидкі зміни.

"І не варто панікувати. Принаймні не одразу. Поліпшення людини розумної буде поступовим історичним процесом, а не голлівудським апокаліпсисом.

Homo Sapiens не знищать повстання роботів. Радше Homo Sapiens, цілком імовірно, поліпшуватиме сама себе крок за кроком, об’єднуючись у цьому процесіз роботами й комп’ютерами, допоки наші нащадки не озирнуться назад і не зрозуміють, що вони вже не якийсь вид тварин, які написали Біблію, збудували Велику китайську стіну й сміялися над кривляннями Чарлі Чапліна.

Це не станеться за один день чи навіть за один рік. Дійсно це вже відбувається просто зараз через численні прості дії.

Щодня мільйони людей вирішують довірити своїм смартфонам трошки більше контролю за їхнім життям чи спробувати нові й ефективніші антидепресанти.

У прагненні до здоров’я, щайтя й сили люди поступово змінять одну зі своїх здібностей, а потім другу і ще одну, допоки не перестануть бути людьми".

Харарі міркує й над тим як трансформується інститут сім’ї у розрізі значного збільшення терміну життя людини. Підвищення якості та довжини життя також вплине і на освітню та економічну галузь, адже спеціалізація на чомусь одному втрачатиме сенс.

Думки цього автора провокативні та подразнюючі, хтось його критикує, хтось підтримує, та найголовніше тут скласти власне враження і потрапити у контекст футуристичних теорій.

"Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості"

Френсіс Фукуяма

"Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості" Френсіс Фукуяма

Якщо вас цікавить яким буде політичне майбутнє людства, як політика трансформуватиме бізнеси та економіку, то зверніть увагу на цю та попередні праці Фукуями.

"Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості" – це книга-таблетка від популізму, який швидко поширюється світом (найяскравіший приклад популярність Дональда Трампа та його прихід до влади).

"І націоналізм, і ісламізм (тобто політичний іслам) можна розглядати як дві сторони однієї медалі. Вони обоє вияви прихованої або пригноблюваної групової ідентичності, що прагне суспільного визнання.

А ще обидва явища виникають за схожих умов коли економічна модернізація та швидкі соціальні зміни підривають колишні спільноти і на їхнє місце приходить плюралізм альтернативних форм об’єднання, який дезорієнтує".

У попередніх виданнях Фукуяма писав про те, як виникла держава, верховенство права й демократична підзвітність, як вони розвивалися й взаємодіяли і що може призвести до їхнього занепаду.

Натомість у останньому дослідженні Фукуяма дивиться на новітню історію людства та її вплив на сучасність та найближче майбутнє.

Він зосереджується на політиці ідентичності. Адже саме її посилення – одна з головних загроз сучасним ліберальним демократіям, і якщо ми не зможемо повернутися до універсальнішого розуміння людської гідності, то приречемо себе на те, що конфлікт триватиме й у майбутньому.

Френсіс Фукуяма очолює Центр розвитку демократії і верховенства права Стенфордського університету (США), а також займає активну просвітницьку діяльність щодо питань демократії, політичної грамотності та громадянської свідомості.

"Глобальний занепад. Як помирають інститути та економіки"

Ніл Ферґюсон

"Глобальний занепад. Як помирають інститути та економіки" Ніл Ферґюсон

Яке майбутнє чекає на громадянське суспільство, як складний взаємозалежний організм пов’язаний на багатьох рівнях: ринковому, політичному та культурному зокрема? Усі названі інститути сьогодні переживають кризу, або простими словами хочеться закричати: "Чому все котиться у прірву?".

Всесвітньовідомий науковець та автор історичних бестсерелів Ніл Ферґюсон з притаманною йому уважністю аналізує вже прийняті рішення на політичній арені, складнощі з якими зіткнулася банківська сфера та міжнародна економіка, щоб з’ясувати чому сучасна криза була неминучою і що чекає нас за рогом майбутнього.

"Людей так цікаво вивчати (і тому я став істориком, а не зоологом) через те, що в нашому житті поєднані всі ці аспекти.

Ми одночасно присутні в неймовірній кількості інститутів. В той самий час ми є громадянами, жителями і платниками податків якоїсь держави; акціонерами, менеджерами чи найманими працівниками; позивачами, підсудними, суддями й присяжними; членами клубів, службовцями та членами правління.

Homo economicus це лише одна з багатьох ролей із тих, які ми граємо".

Ферґюсон звертає увагу на роль глобалізацїі та революції інформаційних технологій. Ця книжка розглядає причини нашого застою.

Як зазначає автор, на її створення його надихнула ідея Адама Сміта про те, що застій і зростання загалом є результатом дії "законів та інститутів".

Її головна теза: те, що в часи Сміта стосувалося Китаю, у наш час актуально для багатьох країн західного світу. Саме наші закони й інститути стали проблемою. Велика Рецесія – це просто симптом глибшого глобального занепаду.

А яким буде шлях виходу з цього занепаду вирішувати потрібно нам вже сьогодні.

Анна Гай, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Почуття вирішити задачу, або До чого готувати дитину в майбутньому

Рак зможуть виявляти ще до появи – робота 1300 вчених, яка змінить майбутнє

Як виховати дитину майбутнього

Як у майбутньому виглядатимуть офісні працівники. Спойлер: не дуже. ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні