Як виховати дитину майбутнього

Як виховати дитину майбутнього

З моменту народження перед людиною постійно з’являються виклики: від потреби навчитись ходити до різноманітних ситуацій на роботі, які необхідно вирішити.

Отже, процес навчання безперервний і виходить із наших потреб.

Чим доросліші ми стаємо, тим більше відчуваємо потребу в знаннях і навичках.

Коли школи недостатньо

У садочку дитина вперше зіштовхується з колективною роботою.

У школі – з потребою швидко набути нових умінь: читати, писати, рахувати.

Завдання батьків – допомагати дитині адаптуватись до викликів будь-якої складності й помічати, які заняття їй подобаються.

Для того, щоб телевізор став доступним для мільйона людей, потрібно було 50 років.

Вірусному ролику на YouTube, щоб набрати мільйон переглядів, достатньо кількох годин.

Школа не завжди встигає за швидкістю інновацій. Через це зростає роль позашкільної освіти: гуртків та секцій. Позашкільна активність допомагає дитині проявитися в різних сферах і чітко знати, чого їй хочеться досягти в житті.

Тим паче зараз можна обрати гуртки, під час яких діти займатимуться на інноваційних пристроях і виконуватимуть нестандартні для себе завдання.

Часто говорять про різницю поколінь у сприйнятті інформації.

І справді, покоління наших батьків – це майстри на всі руки, які перш за все цінують стабільність.

А ось уже молодші люди з покоління Z уміють швидко адаптуватися до різних ситуацій, можуть дізнатись у пошукових системах, як звести будинок, і сприймають інформацію переважно в ігровій формі.

[BANNER1]

Такі відмінності між поколіннями залежать від розвитку людей та змін у сприйманні нового.

Швидкість розвитку навичок та вмінь людини цінуватиметься повсякчас, але особливого значення набуде в майбутньому. Це помітно навіть у великих компаніях.

Візьмімо для прикладу Lenovo: вже зараз, коли до нас приходить крутий спеціаліст, ми очікуємо, що він набуватиме нових навичок у процесі роботи. Якщо цього не стається, його конкурентоспроможність швидко згасає.

Ми живемо в час, коли кожні три роки можна змінювати професію. Одні лише навчальні заклади не навчать дітей швидко змінювати свої навички. Однак батькам під силу прищепити дітям це розуміння.

8 найважливіших якостей дитини майбутнього

Тільки цілісна особистість може досягти успіху.

Під "цілісною" маю на увазі людину, що розуміє, якими вміннями вона володіє і як їх застосувати в житті. У цьому також допомагає цілеспрямованість, яка дозволяє дитині досягти запланованого.

Гнучкість розуму і вміння думати самостійно допоможуть дитині зрозуміти себе, усвідомити свої проблеми і максимально швидко їх вирішити.

Ззараз можна обрати гуртки, під час яких діти займатимуться на інноваційних пристроях
і виконуватимуть нестандартні для себе завдання

Патріотизм допомагає дитині думати не лише в розрізі власних потреб, а й суспільно важливих справ. Україна проходить довгий і не завжди легкий шлях до свободи, і на її теренах патріотичні й талановиті діти зможуть проявити власний потенціал і водночас зробити свою країну особливою.

Дитині майбутнього необхідна креативність. Те, що ми знаємо сьогодні, може не знадобитись завтра. Автоматизація процесів набирає обертів: якщо раніше на заводі потрібен був фасувальник продукції, то зараз його роботу може виконати робот.

Але не варто говорити про повну заміну людських професій технологіями. Навпаки, інновації відкривають перед людьми нові можливості та простір для креативу.

Наприклад, ще 5 років тому не існувало таких професій, як тренер із комп’ютерних ігор на зразок Fortnite чи оператор дрона, але зараз ці заняття доволі популярні.

Тому потрібно розвивати нестандартне мислення, можливість комплексно вирішувати проблеми й новими методами застосовувати те, що нам уже відомо.

У цьому контексті в мене є історія про власного сина, з яким у нас відбувся ось такий діалог:

– Тату, а чи бачив ти колись слонів?

– Бачив, сину.

– А чи бачив ти, тату, маленьких слоників?

– Ні, не бачив.

– Це дуже прикро, я теж їх не бачив. А знаєш, зараз у кіно йде фільм про маленького слоника Дамбо. Давай сходимо подивитись цей фільм і тоді разом побачимо маленьких слонів.

Моєму сину лише 5 років, але він не просто попросив мене зводити його на фільм, а підійшов до задоволення своєї потреби більш творчо.

[BANNER2]

Батькам необхідно допомагати дітям розвивати критичне мислення і вчити вирішувати проблеми тут і зараз.

Нарівні з цими вміннями – здатність знайомитись і бути в контакті з оточенням. Так, сьогодні вдома на себе відволікають увагу екрани ноутбуків та планшетів, але саме навичка взаємодіяти з іншими людьми визначає успіх.

У нас із сином є цікава історія про вміння знайомитись.

Ми з дружиною вирішили перевести сина із садочка до підготовчої групи перед школою. Син погодився, в тому числі через те, що з ним переходить одна дівчинка.

Одного разу, коли я забирав сина із садочка, він швиденько знайшов польові квіти, підійшов до мами тієї дівчинки і сказав: "Як добре, що ми разом переходимо. Не хвилюйтесь, я завжди буду поряд і захищатиму вашу доньку".

До речі, вміння висловлювати емоції і правильно реагувати на різноманітні ситуації лежать в основі емоційного інтелекту людини.

У дитині важливо розвивати його змалку, обговорюючи, як вона почувалась під час тієї чи іншої розмови, які в неї були емоції і чому вони виникли.

Історія про перехід до підготовчої групи – це водночас приклад того, як не боятись підійти й заговорити першим і вміти передати свої емоції.

Якість, що поєднує все

Говорячи про розвиток дитини, я часто згадував уміння швидко змінюватися та адаптуватися, і це недарма.

Існує чимало галузей, які, здається, ніяк не змінились. Але насправді зміни в їхньому розвитку призводять до численних змін в інших сферах.

Дитині майбутнього необхідна креативність

П’ятьма галузями, в яких відбувається найбільш бурхливий розвиток, вважають біотехнології, транспорт, медицину, енергетику та освіту.

У цих сферах з’являється те, що раніше було неможливим. Наприклад, чи можна було колись уявити існування потягів Hyperloop? Навряд.

І найважливіше: саме нові технології допомагають людям заощаджувати час.

Повертаючись до освіти, ще 25 років тому більшість шкіл не мали окремого класу інформатики, а комп’ютер міг бути лише в кабінеті директора.

Сьогодні ж ситуація виглядає зовсім інакше: вчителям не обов’язково з року в рік механічно відчитувати одну й ту саму програму курсу, а можна щоразу вигадувати нові та інтерактивні способи подачі матеріалу.

Тим більше сучасні діти звикли до інтерактивності змалку: з народження вони вміють свайпати по екрану смартфона чи планшета.

[BANNER3]

Технології є водночас причиною появи нових якостей у дітей майбутнього й можливостей для їхнього розвитку. Проникнення інновацій у шкільну й позашкільну освіту збільшується, і тому вибір техніки відіграє дедалі важливішу роль.

Тільки у США більше 30 мільйонів школярів користуються для навчання сервісами Gmail і Google Docs, а 4 українські школи увійшли до рейтингу найбільш інноваційних у світі за версією Microsoft (станом на жовтень 2019 року).

Технології, що допомагають у вихованні

Сьогодні ми вже не уявляємо навчальний процес без ноутбука, адже переважно всі завдання школярі та студенти виконують в електронному вигляді. Тому, обираючи ноутбук для дитини, зверніть увагу на продуктивність, портативність та автономність.

Для збереження зору дитини та зручного користування під час виконання різних завдань, приділіть увагу характеристикам екрана і його роздільній здатності: краще зупинитися на діагоналі від 14 дюймів та Full HD.

Якщо дитина тяжіє до творчості та захоплюється малюванням, краще обрати модель на кшталт ноутбука 2-в-1, який трансформується в планшет та має стилус для записів та ескізів. Такий пристрій буде зручним для школярів або студентів, які щодня мають справу з креативними завданнями, візуалізацією власних ідей і потребують продуктивності для виконання різнопланових завдань.

Обираючи ноутбук для дитини, зверніть увагу на продуктивність, портативність та автономність

Кажуть, усі наші мрії, плани, а також страхи й слабкості, родом із дитинства. І характер дорослої особистості залежить від того, який фундамент закладають батьки та вчителі в перші кілька років життя дитини.

Тому хлопчикам та дівчаткам уже на ранніх етапах їхнього розвитку варто прищеплювати якості, які будуть необхідні їм у майбутньому, щоб краще адаптуватися до дорослого життя.

Сьогодні зростає потреба в креативних і нестандартних особистостях, і вона також зростатиме в майбутньому.

Розвинути ці якості в нового покоління можливо, користуючись інноваційними технологіями, за допомогою яких навіть найменші користувачі зможуть розкрити творчий потенціал і продемонструвати свої особливості.

Микола Антонюк, керівник напрямку персональних комп’ютерів Lenovo в Україні, спеціально для УП Життя

Вас також може зацікавити:

Шлях порозуміння з дитиною через малюнок

Як вплине на розвиток вашої дитини менша кількість іграшок? Пояснюють вчені

Три поради, як забрати у дитини планшет без сліз та істерик

Як вивчати з дитиною літературу, якщо вона не хоче читати

Що треба, щоб дитина прийшла до школи щасливою

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні