7 рецептів європейського Різдва від українських фудблогерів

2639
25 грудня 2020

25 грудня європейці святкують Різдво.

Традиційно збираються на Святвечір родиною і обмінюються подарунками біля ялинки. 

В Україні цей день вихідний уже третій рік, однак Різдво святкують лише вірні Римо-католицької Церкви і протестанти. 

Утім, святкового настрою і духу Різдва уже хочеться усім. Тож саме час приготувати щось, що традиційно є в домі європейців на Різдво. 

"Українська Правда. Життя" зібрала 7 традиційних рецептів європейського Різдва від українських фудблогерів: 5 солодких і 2  ні, як бонус, раптом вас так захопить різдвяна магія готування. 

 Фото: instagram olya_borachok

Штолен від olya_borachok

Час приготування: 2 години (+1 доба для начинки)

Собівартість: ~300 грн.

Вихід: 2 штолена по майже 1 кг

Тісто:

🍭500 г борошна (я завжди беру Богумилу)

🍭60 г свіжих дріжджів;

🍭90 г цукру;

🍭140 мл молока;

🍭250 г масла розтопленого;

🍭1 жовток;

🍭сіль 1/3 ч. ложки;

🍭5 г ванільного цукру;

🍭цедра 1 лимону.

Начинка:

🍭225 г родзинок

🍭250 г цукатів

🍭175 г мигдалю

🍭150 г рому

Обмазка:

🍭розтоплене вершкове масло 100 г;

🍭цукрова пудра 150 г.

Начинку змішати (крім горіхів) та залити ромом на 1 добу.

Дріжджі змішати теплим молоком, присипати ложкою цукру. Залишити в теплому місці, щоб почався процес бродіння.

В миску просіяти борошно, решту цукру, жовток, ваніль, цедру та додати розчинені дріжджі та замісити тісто.

Вкінці додати масло. 

Вимісити до гладкого, еластичного стану.

Накрити, залишити підходити в теплому місці щоб маса збільшилась вдвічі.

Тоді додати начинку та підсмажені горіхи (мигдаль найкраще очистити від шкірки і гарно посмажити), перемішати та дати підійти ще раз.

Готове тісто розділити на дві частини. Кожну розкачати в прямокутник та скласти вдвічі.

Накрити плівкою, залишити хвилин на 20-30.

Випікати при 180’ ~40 хв (до сухої зубочистки)

Теплі штолени рясно намастити розтопленим маслом та обсипати (втираючи ) пудру. Залишити до повного остигання.

Тоді ще раз посипати пудрою

Замотати у фольгу та залишити дозрівати на три тижні (найкраще на підвіконні)

Готово!

Щойно спечений штолен м‘який, смачний, але досить відчутний контраст смаків. 

Різати його ножем-пилкою. 

Фото instagram anny.cooking

Пряне імбирне печиво від anny.cooking

🍪Інгредієнти:

100 г вершкового масла кімн. температури

90 г цукру

1 пакетик ванільного цукру

1 яйце кімн.температури

2 ст.л. меду

250-300 г борошна

1/2 ч.л. соди

1,5 ч.л. меленого імбиру

1 ч.л. кориці меленої

дрібка мускатного горіху

🍪Приготування:

В миску просіюємо 250 г борошна, змішуємо його з содою, корицею, імбиром і мускатним горіхом, відкладаємо миску в сторону.

Підтоплюємо мед, щоб був текучий, але не зацукрений і не густий, даємо йому охолонути.

В іншу миску кладемо масло, цукор і ванільний цукор, збиваємо сіксером до побіління масла ~2-3 хв. Додаємо яйце, збиваємо 1 хв. Додаємо 2 ст.л. меду і збиваємо міксером ще хвилину.

До збитого масла додаємо в 2 прийома сухі, вже змішані, інгредієнти. Тісто змішуємо лопаткою.

Присипаємо борошном поверхню і перекладаємо на неї тісто. Вимішуємо підсипаючи по 1 ст.л. борошно ще пару хвилин, я підсипала ще 2-2,5 ст.л. борошна. 

Тісто має перестати липнути до поверхні і до рук, стати м‘яким, і пластичним, як на відео. Готове тісто накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на декілька годин, або на ніч.

Розігріваємо духовку до 180 градусів.

Тісто ділимо на 2 шматочки, обов‘язково шматочок який не використовуйте - покладіть назад в холодильник. Розкатуємо тісто на пергаменті до товщини ~ 3 мм.

Вирізаємо печиво. І викладаємо його або руками або з допомогою лопатки на деко застелене пергаментом, залишаючи між печивом відстань від 5-10 мм, адже при випіканні воно трішки росте.

Випікаємо в попередньо розігрітій духовці до 180 градусів - 8-10 хв. Печиво має стати злегка рум‘яного золотистого кольору.

В оригінальному рецепті його випікають 5-7 хв, але в мене духовка випікала 8-10 хв. Тому, я написала приблизний час, а ви вже орієнтуйтесь по своїй духовці.

Дайте печиву повністю охолонути і насолоджуйтесь. 

 фото: instagram alonka_good

Печиво-брауні від alonka_good 

.
А знадобиться усього мінімум інгредієнтів і скільки ж часу. 

Дуже легко і швидко готується.
Беремо:

✔️1 яйце
✔️80 г цукру
✔️70 г борошна
✔️100 г чорного шоколаду
✔️25 г масла
✔️1/2 ч.л. розпушувача
✔️1 ч.л. розчинної кави за бажанням
✔️крупна морська сіль

Шоколад+масло розтоплюємо бдзинь! Я в мікрохвильовці імпульсами або на "розморозці" можна чи на водяній бані.
Окремо яйце+цукор бжик! + розтоплений шоколад, що вже охолонув, + кава суха + борошно з розпушувачем.
Вимішуємо однорідне дуже шоколадне і злегка рідкувате тісто👌🏻
Формуємо з нього печивко 1 чайною ложкою, залишаючи відступи на пергаменті. Посипаємо сіллю за бажанням. Запікаємо у духовці 10-12 хв при 180‘с
Готово!

 фото instagram olya borachok


Кантучіні від olya_borachok

Час приготування: 1 година.

Вихід готового продукту: ціле деко печенюх.

Собівартість (дуже індивідуально, залежить від використатих горіхів/сухофруктів)~90-120 грн.

Інгредієнти:

🌿2 великих яйця;

🌿100 г масла;

🌿150 г цукру;

🌿300 г муки;

🌿10 г розпушувачу;

🌿150 г горішків;

🌿100 г сухофруктів

🌿цедра лимону/апельсину.

Приготування:

Горіхи трошки подрібнити (я брала мікс кеш‘ю, фундука, мигдалю та чуть арахісу, якщо є завжди даю ще фісташку).

Сухофрукти помити та просушити, при потребі порізати (я дала сушену вишню, родзинки та були якісь цукати з манго🤪

Сухі інгредієнти об’єднати, додати яйця кімнатної температури та масло (розтопити та охолодити до кімнатної температури).

Замісити тісто та додати горішки/сухофрукти.

З тіста сформувати дві ковбаски та випікати при 180‘ 25-30 хв (до файного рум‘янцю)

Тоді витягнути і швиденько порізати ще гарячі батони по 1-1,5 см. (Обрежно! будуть дуже крихкими!)

Викласти на деко та запікати ще 10-15 хв.

Для хрумкості зберігати в сухих, закритих ємностях.

Фото: instagram anastasia_pryshlyak

Біскотті від anastasia_pryshlyak

Нам знадобиться: 

280 гр. борошна

150 гр. цукру

3 яйця

Пів чайної ложки розпушувача

Горіхи 

В мене тут ше глазур, як для пряників

Приготування:

Отже, збиваємо яйця з цукром, додаємо муку з розпушувачем та вмішуємо вже подрібнені горіхи.

Пергамент присипати борошном, формуємо одну або декілька ковбасок. Якшо буде одна то печиво буде схоже на сухарики.

Випікати при 180‘ 40-60 хв, залежно від розміру, до рум‘яного верху.

Тоді залишаємо на 5-10 хв та нарізаємо. Після цього допікаємо в духовці ще 5-10 хв при 125‘-130‘.

Оскільки європейці на Святвечір не тільки солодке їдять, то ось ще два рецепти основної страви наостанок. 

 фото: instagram

Дуже проста домашня качка від Маші Кирсанової-Шмідт

Отже, беремо:

⠀ 🔸качка домашня 2,5 кг 

⠀ 🔸гречка 250-300 г (в сирому вигляді)

⠀ 🔸1 середня цибулина

⠀ 🔸сіль, перець

З качки дістаємо тельбухи. З вечора качку поливаємо окропом і висушуємо, щоб була хрустка скоринка потім. Натираємо сіллю і перцем зовні і всередині і залишаємо на ніч.

На наступний день тельбухи ріжемо і обсмажуємо з цибулею. Гречку варимо до напівготовності.

Змішуємо гречку і тельбухи. Всім цим фаршируємо качку. Кладемо на деко і накриваємо фольгою.

Ставимо запікатися при 180'С на 1-1,5 год. Потім знімаємо фольгу і запікаємо ще приблизно стільки ж. Можна ще раз в процесі змастити качку витопити жиром.

Якщо чесно, мені достатньо просто цієї гречки з качки - вона така смачна! Але качка, звичайно, теж хороша. 

 фото: instagram

Традиційна різдвяна індичка по-шотландськи від Маші Кирсанової-Шмідт

1️⃣ На добу замочуємо індичку 8 кг грудинкою вниз в маринаді:

⠀ Вода 1,5л

⠀ Сіль 4-5 ст.л. (3 ложки на 1 л)

⠀ 2-3 лаврових листків

⠀ орегано, розмарин, чебрець, пластівці чилі

2️⃣Після цього готуємо начинку

Начинка 1(в отвір ззаду індички):

⠀ Апельсин, яблуко, лимон, часник 8 зубчиків, свіжі розмарин і чебрець, сіль, перець

Начинка 2 (в груди під шкіру):

⠀ вівсянка - рубані зерна (150 г)

⠀ сухофрукти по жменці (курага, чорнослив)

⠀ Яблуко очищене, нарізане кубиками

⠀ цибуля, дрібно нарізана

⠀ розмарин

⠀ сіль, перець

⠀ молоко, щоб зєднати все це в кашу

⠀ оливкова олія 2 ст.л.

Отвори закриваємо за допомогою коктейльних паличок.

3️⃣Поливаємо зверху:

Розтоплене вершкове масло 150-200 г

Додаємо паприку 2 ст.л., перець, часник подрібнений 5-6 зуб.

4️⃣Добре рівномірно розмазуємо все, "вкриваємо" ковдрою з бекону (як на фото).

5️⃣Закриваємо фольгою (не дуже щільно) і в духовку. Час залежить від розміру індички Розраховуємо 20 хв на 0,5 кг. Тобто, якщо це восьмикілограмова індичка, то запікаємо близько 5 годин при 180'С

6️⃣Потім дістаємо і знімаємо хрусткий бекон. Поливаємо соком що стік і ще на 30 хвилин чи до зарумянення залишаємо в духовці. 

Дістаємо. Сік треба в посудину. Дочекатися коли жир зверху застигне. Його прибрати. А решта це gravy (підлива) для грудинки і начинки.

Затишного Різдва! 

Вас також може зацікавити: 

Один рік за 12 днів. Секрети щасливого Різдва від філософа

Кіно на Різдво, по-дорослому: 10 фільмів не для всіх

100 колядок, що не дадуть нудьгувати на Різдво 

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя



powered by lun.ua