Книжковий антидепресант: 7 книжок, які викликають позитивні емоції

Катерина Хорощак — 6 грудня 2020, 10:30

Настрій та самопочуття пропорційно зменшилися разом зі світловим днем та кількістю сонячних днів.

Тож треба шукати нові джерела бадьорості та покращувати свій ментальний стан власними діями.

Читання якісної літератури – вже саме по собі несе терапевтичний ефект, а вдало обрана книжка ще більше підсилює ефект.

У цих семи виданнях можна віднайти рецепт ідеального затишного дому, уміння керувати емоціями, опанувати фільтрування інформації, посміятися з Нобелівським лауреатом чи з журналістом посеред дикого лісу, пробігти кілька марафонів чи вирушити у мандрівку на Балі.



"Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок"

Деніел Ґоулман, Річард Девідсон

Сучасна популярність медитації як способу роботи зі свідомістю та своїми емоціями - досить логічна.

Адже у світі тривожності, тригерів у вигляді похмурого клімату, пандемії і економічної нестабільності справді працює істина: якщо не можеш вирішити проблему, то зміни до неї ставлення.

Медитація – дієвий і перевірений спосіб опанувати власні емоції та натренувати мозок.

Видання наукового журналіста Деніела Ґоулмана та нейродослідника Річарда Девідсона – це не тільки покрокова інструкція з опанування медитації, а ще й практичні вправи та наукове обґрунтування її ефективності.

Книжка розвіює кілька популярних міфів, а також ілюструє як медитація впливає не тільки на ментальне здоров’я, а й на фізичний стан тіла.

"Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок" "Нове "Я". Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок". Деніел Ґоулман, Річард Девідсон

"Радість. Магія простих речей"

Інґрід Фетелль Лі

Еді Рама в 2004 році отримав звання найкращого мера світу за видатні досягнення у відновленні столиці Албанії – Тирані, усього через чотири роки після його обрання.

Одним із найперших і головних кроків на мерському пості Рами було фарбування цілих кварталів з сірих і тьмяних у яскраві, теплі кольори.

Це одразу вплинуло на рівень злочинності та якість життя містян. Цей факт чи не найяскравіше підкреслює силу впливу кольору на людське життя.

Американська дизайнерка Інґрід Фетелль Лі написала книжку про те, які деталі, дрібниці, акценти можуть зробити життя людини радіснішим.

Для цього вона подорожувала по всьому світу, використовувала дослідження психологів та соціологів та власний досвід.

Авторка всіляко наголошує, що деталі важать значно більше, ніж можна уявити. Колір стін – це запорука настрою на щодень. Кольорова гама одягу чи його елементів також важливі, а ще фактури і різноманіття.

Якщо шукаєте практичний посібник з радості, то видання цієї дизайнерки – те, що треба.

"Радість. Магія простих речей" "Радість. Магія простих речей". Інґрід Фетелль Лі

"Та ви жартуєте, містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака"

Річард Фейнман

Читати по-справжньому веселі і щирі книжки – ще один спосіб відволіктися від поганого настрою.

Тим паче, якщо це мемуари лауреата Нобелівської премії з фізики – Річарда Фейнмана.

Наука була для нього пристрастю і справою усього життя, та якщо ви уявили серйозного набурмосеного теоретика, то це точно не Фейнман. Адже автор цієї книжки ще й барабанщик, художник портретист та гуморист. Розіграти колег чи студентів звична справа пана Фейнмана.

Ця книжка це не тільки непересічна пригода життям справді видатної людини, це свіжий погляд на науку як таку, але з доброю порцією реготання.

"Та ви жартуєте, містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака" "Та ви жартуєте, містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака". Річард Фейнман

"Про що я говорю, коли говорю про біг"

Харукі Муракамі

Вже після 15 хвилин безперервного бігу середнього темпу, організм людини починає виробляти ендорфіни – хімічні сполуки відомі під назвою "гормони щастя".

Справді причинно наслідковий зв’язок між бігом і відчуттям емоційного піднесення дуже простий.

А Харукі Муракамі – всесвітньовідомий англомовний письменник японського походження знає про це як ніхто.

Харукі Муракамі вдався до автобіграфічного твору, про те як у його житті одного дня з’явився біг. Як він компенсував нерухливу копітку письменницьку діяльність набіганими кілометрами.

На його бігунському рахунку не один напівмарафон (21 км) та марафон (42 км).

Письменник розповідає у медитативно-спокійній манері про те як він тренувався, як життєві події впливали на його фізичну форму та вибір.

Автор ділиться фактами з особистої біографії і тим як проходили забіги у найрізноманітніших куточках світу.

Тож навіть якщо біг не ваше, то можна читати цю книжку як книжку-подорож життям видатного письменника і завзятого спортсмена.

"Про що я говорю, коли говорю про біг" "Про що я говорю, коли говорю про біг". Харукі Муракамі

"Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо"

Ганс Рослінг, Уля Рослінг, Анна Рослінг-Рьонлюнд

Якщо вас захлеснуло від негативу, який лине зі всіх екранів: новини однобокі й негативні, статистика зростає і прогресує в гірший бік, фейки цвітуть і не спростовуються, то видання "Фактологія" – пілюля на рану інформаційно виснаженої людини.

Ганс Рослінг – професор, доктор медицини, радник ВООЗ та ЮНІСЕФ, співзасновник організації "Лікарі без кордонів" у Швеції та фундації Gapminder.

Разом зі співавторками він заглибився у 10 ірраціональних інстинктів людини. Ці людські риси часто стають наслідком хибного однобокого погляду на факти, згущення фарб та негативного світогляду.

Видання науковця зміщує призму і пояснює як насправді потрібно аналізувати інформацію, як зважати на власну емоційність, а також опанувати страхи, узагальнення та провину.

Видання сповнене прикладів, які вселяють віру, що світ значно кращий, ніж картинка у новинах і головне саме ваше уміння сприймати дійсність, а не нав’язані кути подачі.

"Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо" "Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо". Ганс Рослінг, Уля Рослінг, Анна Рослінг-Рьонлюнд

"Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи"

Білл Брайсон

Захоплива пригода, довга мандрівка у нову країну чи частину світу – насолода, яку отримати зараз вкрай важко.

У холодну пору року, тим паче, адже подорожі навіть своєю країною стають обтяжливіші, а що вже мовити про закордон. Тоді жагу до мандрів можна втамувати пережитим досвідом під час читання.

Письменник та журналіст Білл Брайсон одного дня прихопив свого друга і вирішив пройтися Аппалацькою стежкою (Маршрут має протяжність близько 3,5 тисяч кілометрів від гори Катадин на півночі до гори Спрінгер на півдні у північноамериканській гірській системі Аппалачі.)

Це піший маршрут сповнений випробувань та дикої природи в досить радикальних її проявах, як-от ведмідь, що чекає тебе за наступним деревом.

Та ні це, ні той факт, що мандрівники не були готові до подорожі фізично не зупинив двох затятих чоловіків.

Зрештою маємо з гумором написане видання про один із найцікавіших туристичних маршрутів.

"Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи" "Прогулянка лісами. Двоє лінюхів проти дикої природи". Білл Брайсон

"Людина, що хотіла бути щасливою"

Лоран Гунель

Видання, яке містить у собі одразу три запоруки позитивних емоцій: ненав’язлива мотивація у художній формі, події відбуваються на теплому і казково-прекрасному острові Балі, автор має освіту психолога, тож не переливає з пустого у порожнє, а знає про що говорить.

Лорен Генель – французький письменник, автор світового бестселера "Бог завжди подорожує інкогніто", психолог та спеціаліст із розвитку особистості.

У цьому виданні Лорен розповідає про хлопця Жуліана, який попри успіхи не відчував себе щасливим.

Шлях до життєвої рівноваги йому допоможе знайти балійський мудрець Самтьян. Як виявиться, це навіть і не шлях чи річ, чи вчинок – це знання.

"Людина, що хотіла бути щасливою" "Людина, що хотіла бути щасливою". Лоран Гунель

Добірка підготована за сприяння видавництва "Наш формат".

Вас також може зацікавити:

5 книг про відомих жінок, які залишили відбиток в історії

"Квіти для Елджернона" та "Вцілілий": топ-5 книг, які радить прочитати Олена Зеленська

7 книжок про життя без стереотипів

5 книжок про майбутнє людства, які вам варто прочитати у непростому 2020 році

7 українських книжок, які можна "проковтнути" на карантині

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні