Україна вперше відзначатиме День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Катерина Хорощак — 11 травня 2021, 15:38

Україна 14 травня вперше відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, повідомили в Українському інституті національної пам'яті.

До пам'ятної дати упродовж 11-13 травня Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам'яті проведе онлайн-марафон, під час якого розповість 26 історій порятунку з усіх регіонів України.

Станом на 1 січня 2020 року Ізраїль присвоїв 2 659 громадянам України звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

Водночас ця цифра не відображає реальну кількість рятівників – тисячі з них досі залишаються невизнаними й невідомими, зазначають в інституті.

Фото: nito103/Depositphotos

Звання Праведника народів світу – нагорода Ізраїля, що надається неєвреям, які в роки Другої світової війни в окупованій нацистами Європі рятував євреїв від знищення.

Відповідно до даних Інституту історії України НАН України, за часи нацизму було знищено близько 6 млн євреїв. Понад 1,4 млн загиблих припадає на Україну.

Рятували євреїв різними методами:

  • переховували від нацистів та колаборантів;
  • надавали фальшиві чи справжні чужі документи або посвідчення;
  • організовували втечі з гетто або таборів тощо.

Вас також може зацікавити:

Чому Голокост став можливим?

Капсула пам’яті: як єврейська дівчинка Анна Франк стала символом Голокосту

Як світ пам'ятає про Голокост: інституції пам'яті

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні