Місто Рівне шумить деревами ®

— 30 червня 2021, 18:15

У Рівному реалізували проєкт "Місто шумить інакше" за підтримки Українського культурного фонду.

Ідейниками та організаторами проєкту є громадські організації "Агенція сталого розвитку міста" та "Сад історій".

Основні цілі проекту – збереження вікових дерев, підтримка екологічних ініціатив, популяризація через креатив та мистецтво бережного ставлення до зелених насаджень, збільшення зелених просторів, що адаптують місто та нас до неминучих змін клімату.

За вісім місяців проєкту вдалося створити чимало якісних культурних продуктів у поєднанні з темою екології.

Захист вікових дерев у Рівному. Підготували пакет документів необхідних для заповідання та визнання їх ботанічними пам'ятками природи: провели топографічну зйомку 93 вікових дерева, яким 100 і більше років, написали аналітичні описи, нанесли на мапу зелених насаджень міста Inspectree.net.

Маршрут віковими деревами міста Рівне. Для популяризації вікових дерев та їх цінності створили туристичний міський маршрут протяжністю 6 км. До маршруту увійшли десять вікових дерев, віком від 110 до 400 років. Дерева промарковані табличками з qr-кодами та мають інформацію на українській та англійській мовах.

WOW-екскурсія віковими деревами. Щоб презентувати маршрут, провели театралізовану екскурсію маршрутом з легендами, музичними і танцювальними перфомансами, читанням віршів та музейною квізкотекою. Екскурсія закінчилася концертом у парку та світловим шоу на деревах.

Дерева розповідають свої історії. У творчій колаборації з рівненськими художниками та художницями створили цикл автобіографічних відеоісторій від 10 вікових дерев, які розповідають про історичні події міста Рівне.

Руйнуємо міфи, а не дерева. Для підвищення рівня екологічної свідомості та культури мешканців міста Рівне разом з експертами опублікували ряд дописів про те, яким має бути догляд за деревами, хто такий арборист, яка різниця між обрізкою та кронуванням тощо.

Дитяча книжка "Місто шумить інакше". Створили видання, яке складається з циклу повчальних історій про життя міських дерев та вплив людини на них, про дружбу мешканців міста з природою, про світ біорізноманіття. Проілюструвала малюнки до дитячої книжки 14-річна рівнянка — Ксеня Кузьмінець. Електронна версія: https://bit.ly/3fI0IyX.

Міський еко-пікнік "Дерево FEST". Об'єднали екологічні, урбаністичні, мистецькі, освітні ініціативи міста та провели у парку на Грабнику масштабну подію з вуличним лекторієм, екологічними майстер-класами, музичною програмою та розвагами для дорослих та дітей.

"Зелений острів серед бетону". У центрі Рівного на Театральні площі створили новий публічний простір з вуличними меблями та мобільним озелененням. Це новий приклад якісного міського озеленення та комфортного простору для відпочинку мешканців та гостей міста.

Офіційні сторінки проєкту у соцмережах:

- https://www.facebook.com/citynoiserivne

- https://www.instagram.com/misto.shumyt.inakshe/

Головне сьогодні