7 інтригуючих романів на реальних історичних подіях

Катерина Хорощак — 20 листопада 2021, 11:00

"Хто не знає свого минулого – не має майбутнього" – ця крилата фраза не втрачає актуальності.

Та не тільки наукові джерела можуть розповісти про давні часи іноді доля істини ховається в художніх творах, заснованих на реальних історичних подіях, що дозволяє відчути себе їхнім учасником та поглянути на минуле з іншої точки зору.

Ми підготували добірку художніх книг, які допоможуть зануритися у минуле.

Конкістадори, Ерік Вуяр

Іспанія, XV століття. Натхненні успіхом Кортеса, нові загони вояків вирушають до Південної Америки за легким збагаченням.

Проте чужа земля непривітно зустрічає завойовників. Корінне населення не бажає поступатися своїми територіями попри страх перед напівбогами із вогнедишними палицями, які несуть смерть.

Тільки час покаже, яку ціну матиме нестримна жага золота та влади. Така вона – жорстока реальність роману "Конкістадори" Еріка Вуяра.

Ім'я Рози, Умберто Еко

Історія переносить нас у XVI століття. У гірському монастирі за таємничих обставин гинуть кілька його жителів.

Випадковість чи закономірність? Загадка не дає спокою мандрівному ченцю, що не може змиритися із загибеллю братів по вірі.

І все це відбувається на тлі конфлікту більш глибинного – між владою та церквою.

Життя Ізмаїла Ферика-Паші, Рея Галанакі

Цей роман став переможцем чисельних конкурсів та премій, а також внесений до літературного спадку від ЮНЕСКО.

"Життя Ізмаїла Ферика-Паші" Реї Галанакі заснований на реальних подіях та оповідає історію відомого лідера мусульманського світу.

Ізмаїл народився на Криті, у християнській родині. Проте саме за заслуги у боротьбі з цією релігією він був удостоєний найвищого звання турецьких сановників.

Та що відбувалося в душі самого Ферика-паші, чим він жертвував все своє життя? Роман лишить вам простір для роздумів над цим питанням.

Король, Щепан Твардох

Дія брутального роману "Король" Щепана Твардоха відбувається за два роки до Другої світової. У Польщі панують настрої бунтівні, свавільні, жорстокі.

Багато питань легко вирішити за допомогою сили, чим і користується головний герой Якуб – боксер, улюбленець жінок та кримінальний авторитет.

При такому способі життя не вийде уникнути найбільших протистоянь – політичних, національних та із власною совістю.

Капітан Зірвиголова, Луї Буссенар

Пригодницький роман "Капітан Зірвиголова" Луї Буссенара розповідає про часи визвольної війни бурського населення проти англійців-колонізаторів.

Її героєм став француз Жан, що попри можливість жити спокійним ситим життям вдома не витримує тої несправедливості, що панує на африканських територіях.

Тож він створив загін таких же рішуче налаштованих бунтівників та безстрашно рушив у бій, чим назавжди вписав своє ім'я в історію.

Мережа Аліси, Кейт Квін

Книга "Мережа Аліси" Кейт Квін охоплює часи обох світових воєн, описуючи їх крізь призму життя жінок, що вимушені були опанувати небезпечне шпигунське ремесло аби вижити.

Та попри існування у постійному страху, вони не лише стали героїнями для своєї держави, а і спромоглися зберегти дещо набагато цінніше – дружбу та родинне тепло.

Югославія, моя батьківщина, Ґорана Войнович

Владан – звичайний югославський хлопчик, що жив у повній родині та полюбляв гуляти з друзями. Та одного разу в його дім прийшла війна.

Батька оголосили військовим злочинцем, країна опинилася на межі розпаду, а сам Владан має обрати, у що вірити та як жити далі.

Книга "Югославія, моя батьківщина" Ґорана Войновича висвітлює жахи війни під нетривіальним кутом, змушуючи осягнути віддалені наслідки.

Добірка підготована за сприяння видавництва "Фабула"

Вас також може зацікавити:

5 видатних жінок в українській історії, про яких ви могли не знати

5 історичних детективів, що читаються на одному подиху

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні