З вибитими шибками або без даху: у Мінкульті обіцяють "законсервувати" пошкоджені об'єкти культури на зиму

Вікторія Андрєєва — 9 вересня 2022, 19:21

Пошкоджені заклади культури на зиму законсервують, щоб зберегти від подальших руйнацій.

Більшість об'єктів потребують ремонту вікон та дахів, повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко під час брифінгу 9 вересня.

"Якщо перед зимою ми не законсервуємо зруйновані об'єкти, то відновлювати їх стане складніше, а подекуди й неможливо. Це стосується закладів культури, які стоять із вибитими шибками або без даху.

Тому ми зараз збираємо потреби наших закладів зі всієї України – де вставити ОСБ-плити, де двері, кому надати укриттєві матеріали. По кожному об'єкту ведеться окрема робота", – сказала вона.

Фото: yulan / Depositphotos

Першочергово нададуть допомогу закладам культури у прифронтових, а також Донецькій та Луганській областях.

ВІДЕО ДНЯ

Чиновниця зазначила, що за попередніми оцінками треба закрити 80 тисяч м2 вікон. Замінити їх всі поки неможливо, тому використовуватимуть ОСБ-плити.

"Музейні та бібліотечні фонди, а також цінні декорації й музичні інструменти, що перебувають на балансі культурних закладів, не переживуть низьких температур", – додала Григоренко.

Представниця Мінкульту розповіла, що для об'єктів культури у центральній та західній Україні також передбачено допомогу – для них закуплять генератори на зиму для обігріву.

Читайте також: "Збережіть культуру": в Україні запустили платформу для відновлення культурної спадщини

Реклама:

Головне сьогодні