Фонд Зірка презентує містецький проєкт "Ковчег"®

— 27 жовтня 2022, 19:15
Мар‘ян Лунів. Аркан. 2019 рік

20 жовтня 2022 року в галереї "Хлібня", на території Національного заповідника "Софія Київська" (вул. Володимирська 24), Благодійний фонд "Зірка" презентував мистецький проєкт "Ковчег".

Хто ми і які ми? Що для нас свобода? Що ми готові захищати, ризикуючи власним життям? Відповіді на ці питання, які актуалізувала війна, можна знайти відвідавши виставку "Ковчег". Українське мистецтво зберігає і транслює константи, які лежать в основі нашої культури: вітальність, кордоцентризм, свобода волевиявлення, цілісність й увага до фізичного та метафізичного вимірів буття, воля до творення/перетворення світу навколо себе. Така знакова система культурних кодів дає нам можливість вести діалог у значно ширшій площині, аніж будь-яка із вербалізованих мов, і для неї не існує кордонів.

Микола Жулінський. Вечір. 1992 рік

Виставковий проєкт "Ковчег" складається з дев’яти персональних експозицій, кожна з яких презентує творчість сучасних українських митців: Віри Кулеби-Баринової, Олексія Потапенка, Інни Пантелемонової, Олександра Мельника, Миколи Жулінського, Мар’яна Луніва, Ігоря Романка, Надії Мартиненко та Андрія Котлярчука. Кожен з представлених митців є унікальним явищем в українському образотворчому мистецтві. Їхні роботи - у свій неповторний спосіб - поєднують традиції з сучасністю, надають їм нового звучання і перевідкривають для аудиторії.

Олександр Мельник. На згарищі. 2022 рік (зліва). Коли заходило сонце. 2019 рік (справа)

"Культура завжди була поштовхом до розвитку людини і суспільства, - говорить куратор Леся Кочергіна. – З початком війни ми гостро відчули необхідність активізувати культурний фронт. Кожен з художників які представляють тут свої роботи, - справжній воїн у війні за гідність і волю. Вони об’єднані одним маніфестом – Україна понад усе."

Олексій Потапенко. Меланка. 2020 рік

Засновниця Благодійного фонду "Зірка" Зоряна Пелех наголосила, що сьогодні, коли увесь світ слідкує за кривавими подіями в Україні, ми маємо діяти і продемонструвати, що ми – це не лише кров та руїни, але й життя у всіх його проявах.

Віра Кулеба-Баринова на фоні своєї роботи «Наймичка»

Контактна особа Кочергіна Леся. +380503949039. lesyakch@gmail.com

Головне сьогодні