Як художники фіксують війну: створили серіал про українське мистецтво в умовах російського вторгнення

— 18 листопада 2022, 18:10

У мережу виклали першу серію документального серіалу про українське мистецтво в час повномасштабної війни Росії проти України. Героїнею епізоду стала мисткиня перформансистка Алевтина Кахідзе.

24 лютого 2022 художниця перебувала на Київщині неподалік лінії фронту, де гостро переживала всі події, спостерігала, як окупаційні війська захоплювали регіон, а згодом, як їх вибили звідти ЗСУ.

Весь час Алевтина Кахідзе записувала й "малювала" події перших місяців повномасштабного вторгнення. У першій серії "Мистецтва в країні війни" – мисткиня показує свій незвичайний щоденник. Там головні "точки" пам’яті: як почалась війна, як поїхав сусід і лишив свій будинок і домашніх тварин – попросив доглядати, як впали перші снаряди.

Алевтина розповідає про свій досвід війни та творчість у такий час.

Зокрема мисткиня знаходить для себе відповідь на питання "чи бувають хороші росіяни?".

Серія триває близько 17 хвилин.

Серіал створює студія документального кіно DocNoteFilms у співпраці з незалежним об’єднанням кінематографістів Babylon’13. Всього проєкт складатиметься з 25 епізодів. Кожен з них буде розповідати про одного з українських митців – художників, скульпторів, композиторів, письменників тощо, які продовжують творити в Україні.

Читайте також: "Українка грузинського походження Алевтина Кахідзе: Чому я повинна соромитися і ховатися за прізвищем чоловіка?"

Друга серія, що вийде 20 листопада, буде присвячена мистецькому об’єднанню "Літографія 30". Художники-графіки Тарас Коблюк і Ніна Савенко долучилися до волонтерства, а згодом повернулися до улюбленої роботи та продовжили творити.

Хто така Алевтина Кахідзе

Алевтина Кахідзе – українська художниця, перформерка, кураторка, дизайнерка і садівниця. Її називають першою феміністичною українською мисткинею. Працює з темами насильства над жінками, гендерної рівності, толерантності, популяризацією сучасного мистецтва.

Алевтина родом зі Жданівки, на Донеччині. З темою війни в Україні працює з 2014-го. З початком війни на Донбасі вела у соцмережах розмови зі своєю мамою, яка залишалась в окупації. Назвала їх "Розмови з Клубнікою Андрієвною". Матір мисткині не хотіла виїжджати, адже вважала, що не має бігти зі свого дому. На основі цього досвіду Кахідзе створила інсталяцію на виставці "Горизонт подій" у Мистецькому арсеналі.

Матір Алевтини померла у 2019, перетинаючи КПВВ, у жінки не витримало серце. Після цього Алевтина оприлюднила добірку цитат матері про війну та життя в окупації.

Це вже не перший фільм про Алевтину Кахідзе в час повномасштабної війни. На фестивалі про права людини "Докудейз. Надзвичайний стан" показали документальну картину INVASIONS 1.2.3 Алевтини Кахідзе та режисера Пьота Армяновського.

Фільм створили у форматі 360° після звільнення Київської області від російських окупантів у 2022 році. Українська художниця Алевтина Кахідзе зустрічається з друзями в Ірпені, Музичах, Мостищі. Під час цих прогулянок камера фільмує різнопланові пейзажі, як, на перший погляд, цілком мирні, так і понівечені війною – зруйнований міст і будинки. У INVASIONS 1.2.3 Алевтина Кахідзе також залучає до роздумів про війну ще одну свою улюблену площину – царство рослин. Спілкується з київським науковцем-ботаніком про війну, але вже між рослинами. А наприкінці фільму в домашньому вбранні на кухні мисткиня готує вечерю із рослин-окупантів.

Реклама:

Головне сьогодні