Художник, який допомагав зрізати роботу Бенксі: "Все, що я хотів, це врятувати графіті"

— 6 грудня 2022, 16:44

Серед групи людей, які 2 грудня майже привселюдно зрізали з будинка в Гостомелі графіті всесвітньо відомого стрітарт художника Бенксі, був український митець із Черкас Олександр Дувінський. Він розповів свою версію подій довкола роботи британської зірки.

Дувінський, відомий своїми скандальними акціями (приміром, розвішуванням портретів Януковича на новорічній ялинці) твердить, що його участь у зрізанні графіті Бенксі – це не перфоманс, а порятунок.

Фото: Андрій Нєбитов

"Все, що я особисто хотів, це врятувати графіті. Організатором акції був мій добрий друг, якого я знайшов за часів Майдану 2014-го. Не буду називати його ім'я, але скажу, що це людина з бездоганною репутацією. Він викладав математику в Торонто, іноді приїжджав до Києва та займався волонтерством. Напередодні російського вторгнення теж був у Києві, збирався їхати до Канади, але залишився та взяв участь в обороні Києва",розповів художник КП в Україні.

За його словами, цей товариш нібито зателефонував йому кілька тижнів тому і розповів, що у Гостомелі починають зносити розбомблені росіянами будинки, і на черзі - будівля з роботою британського аноніма.

"Він запитав, чи зможу я безпечно зрізати зображення, щоб потім його можна було використати у громадському просторі чи в благодійних цілях. Плани в подробицях я не знаю, моя функція була суто технічною: я знаю, як можна виконати подібну роботу. Взяв із собою із Черкас двох помічників, а друг привіз своїх знайомих, які вели зйомку", – заявив Дувінський.

Тому, підкреслює художник, вони ні від кого не ховалися і знімали графіті вдень, навколо було багато людей, і через якийсь час хтось викликав поліцію:

"Ми ні в кого не просили дозволу, але й Бенксі не просив дозволу, коли робив свої малюнки. Цей будинок - суцільна руїна, я не розумію, як можна пошкодити те, що вже пошкоджено. ... Навіть якби мурал не знесли разом із будинком, він міг би зіпсуватися через негоду. Ми акуратно зняли плиту, загорнули в гофрокартон, поклали у спеціальні дошки та обмотали стрейч-плівкою. Тільки запакували, і одразу прибула поліція".

Фото: Андрій Нєбитов

На захист своїх дій Дувінський стверджує, що вартість роботи Бенксі знижується, якщо її забрати з місця, де вона була створена автором.

"До речі, Бенксі не стверджує, що його графіті – це щось таке велике та монументальне. За його концепцією малюнки працюють у просторі, в якому були створені. Якщо відбудуться зміни, цінність робіт впаде", – вважає український художник, який допомагав знімати малюнок Бенксі.

Нагадаємо, раніше поліція повідомила, що затримала зловмисників, які в Гостомелі Київської області разом зі шматком стіни зрізали графіті, яке Бенксі намалював на початку листопада. Тоді затримані пояснили, що хотіли продати роботу, а гроші передати на допомогу ЗСУ.

Фото: Андрій Нєбитов

Наразі викрадене графіті перебуває в Бучанському управлінні поліції. Після мистецтвознавчої експертизи його хочуть знов повернути місцевій громаді.

Читайте також: В Гостомелі вандали зрізали графіті Бенксі, їх вже знайшла і допитує поліція

Реклама:

Головне сьогодні