В ексдепутата знайшли колекцію стародавніх музейних експонатів. ВІДЕО

Марія Кабацій — 8 травня 2023, 13:13

Співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції вилучили колекцію різноманітних стародавніх та унікальних артефактів. За даними Офісу генпрокурора, старожитності зберігалися у колишнього депутата Валерія Горбатова, який на початку 2000-х очолював Раду міністрів АР Крим, а в червні 2022 року був звинувачений у фінансуванні "ДНР".

Читайте УП.Культура у Telegram

"В офісному приміщенні цього громадянина на території міста Києва правоохоронці виявили велику кількість музейних експонатів – обладунки 16–19 ст., серед яких шоломи польських гусарів, типу Моріон, іранські шоломи, монети періодів від античності до пізнього середньовіччя. Крім того, вилучили візантійську золоту декоровану емаллю іконку із зображенням архангела Михаїла 11–12 ст., античні та скіфські старожитності, ікони, холодну зброю 14–19 ст., Першої та Другої світових воєн, мечі епохи Великого переселення народів тощо", йдеться у повідомленні Нацполіції.

Фото: Нацполіція

Фото: Нацполіція

Фото: Нацполіція

Однією з найрідкісніших знахідок в цій незаконній колекції став декорований золотом та альмандинами гунський меч. За інформацією залучених до обшуку експертів Національного музею історії України, в жодному українському музеї таких мечів немає. За стилістикою він нагадує гунську діадему з Мелітопольського музею, яка була викрадена російськими окупантами.

Фото: Нацполіція

Фото: Нацполіція

Фото: Нацполіція

Повідомляється, що більшість історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до пізнього середньовіччя. За попередніми оцінками, колекція коштує декілька мільйонів доларів. Частина її, ймовірно, була викрадена з музеїв тимчасово окупованого Криму, а Горбатов міг купити награбоване у "чорних археологів".

Цінні знахідки передадуть на зберігання до музею історії України. Також планують призначити експертизу для встановлення культурної цінності об'єктів.

Як розповів УП.Культура заступник генерального директора музею Богдан Патриляк, поки що цінна колекція екснардепа зберігатиметься у них як у сховищі. "Тому що вони не належать ще поки ні музею, ні державі. Тільки рішенням суду вони можуть бути вилучені і розподілені, умовно кажучи, між музейним фондом. Тобто зараз наш музей – це лише їхнє місце тимчасового зберігання", – зазначив він.

Фото: Офіс генпрокурора

Фото: Офіс генпрокурора

Фото: Офіс генпрокурора

Що стосується предметів, які потребуватимуть реставрації, як приміром, гунський меч, то це теж вирішуватимуть разом з правоохоронцями: "Ми будемо розглядати це питання. Якщо та чи інша потребуватиме порятунку, то будемо якось з правоохороними органами консультуватися і думати щодо цього. Бо самочинно ми не можемо нічого робити".

Патриляк додав, що співробітники музею будуть допомагати робити експертизу виявлених культурних цінностей.

Це не перша подібна знахідка у колаборанта Горбатова. У червні 2022 року у нього вже виявляли колекцію старожитностей, предмети якої теж могли викрасти з кримських музеїв.

Тоді, нагадав Патриляк, частину вилучених унікальних експонатів протягом одного дня можна було побачити в їхньому музеї: "Коли вилучили першу партію, то генпрокурор і покійний міністр внутрішніх справ організували пресконференцію в нашому музеї. І там була виставлена частина тих артефактів. Якщо державні органи приймуть рішення показати суспільству [предмети з нової знахідки - УП.Культура], то ми покажемо".

Читайте також: До Польщі намагалися незаконно вивезти 18 старовинних монет

Реклама:

Головне сьогодні