У Харкові показали виставу відомої німецької хореографки Саші Вальц

Марія Кабацій — 22 червня 2023, 20:46

У Харкові показали виставу In C відомої німецької хореографки Саші Вальц. Показ у рамках KharkivMusicFest став українською прем'єрою хореографічної постановки.

Читайте УП.Культура у Telegram

Виставу In C берлінська компанія Sasha Waltz & Guests створила на музику американського композитора-мінімаліста Террі Райлі в розпал пандемії в 2021 році.

"Ця виняткова партитура наділяє виконавців певною свободою, але за умови, що вони завжди памятають про групу", – розповіла Саша Вальц.

Саша Вальц. Фото: KharkivMusicFest

За словами артдиректора фестивалю KharkivMusicFest Віталія Алексейонка, показ In C саме у Харкові обговорювали ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

"Тоді Саша з цікавістю сприйняла цю ідею. Планувалося, що або Саша, або хтось із її танцюристів прилетить до Харкова і буде тут працювати з харківською трупою. Але війна внесла свої корективи, і все вийшло інакше", – розповів він.

Виставу репетирували по Zoom. Фото: KharkivMusicFest

Хореографію Саші Вальц на харківській сцені втілили десятеро українських танцівників: Юлія Гришина, Юлія Чурсіна, Артем Погорєлов, Іванна Рослик, Анастасія Панасенко, Світлана Вечірка, Дана Сарман, Ольга Дробиш, Юлія Циб, Артем Назарук.

Фото: KharkivMusicFest

Репетирували, зв'язуючись по Zoom із трьох міст: Берліна, Харкова й Києва. П'ятеро танцівників знаходилися в Харкові, ще п'ять – у Києві, а хореограф – у столиці Німеччини.

У постановці задіяно 10 танцівників. Фото: KharkivMusicFest

Як зізнається одна з танцівниць, Юлія Гришина, в умовах війни цей хореографічний твір набуває іншого звучання: "Вистава In C про те, як людина шукає самоідентифікацію і можливість бути вільною у соціумі. Тобто, як бути разом і при цьому мати свободу. В умовах війни вистава набуває іншого звучання. Бо це також про свободу, але в іншому контексті".

Фото: KharkivMusicFest

KharkivMusicFest – міжнародний фестиваль класичної музики, вперше пройшов під такою назвою в 2018 році. Він знайомить зі зразками високого мистецтва та кращими музикантами України і світу, представляє освітньо-просвітницьку програму.

Також на фестивалі відбуваються виступи симфонічного оркестра KharkivMusicFest, яким у різні часи диригували всесвітньо відомі українські диригенти Мирослав Скорик, Андрій Юркевич, а також польський диригент Томаш Бугай.

Крім того, на KharkivMusicFest проходить Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського.

Читайте також: "Відчуття таке, наче Київ минулої весни": Як Харків оживає попри все

Реклама:

Головне сьогодні