Кадирова, Армяновський, JR. У PinchukArtCentre відкрилися три нові виставки

Марія Кабацій — 3 липня 2023, 13:13

У п'ятницю, 30 червня, у київському PinchukArtCentre відкрилися три нові виставки – "Траєкторія польотів" Жанни Кадирової, "Історія стосунків" Пьотра Армяновського та "Inside Out" французького митця JR.

Читайте УП.Культура у Telegram

Найбільшу частину простору займає виставка робіт Жанни Кадирової – перша за останні десять років виставка художниці вдома, в Україні. Останнім часом твори Кадирової частіше можна було побачити за кордоном. Приміром, у лютому в Ганновері (Німеччина) пройшла велика ретроспективна виставка художниці Daily Bread (Хліб насущний).

Виставка "Траєкторія польотів" складається з кількох серій робіт: це проекти "Паляниця", "Пам'ятник новому пам'ятнику", "Постріли", "Безпечна війна". Також тут – серія робіт, створених Кадировою під час творчої резиденції на острові Бирючий, який зараз перебуває в окупації.

Цю роботу Кадирова створила до повномасштабного вторгнення. Фото надане PinchukArtCentre

Так чи інакше роботи Кадирової пов'язані з повномасштабною війною, а створені до її початку – набувають нового сенсу. Так, проект з Бирючого – згадка про місце творчості, в яке зараз мисткиня не може повернутися. А встановлений у Шаргороді у 2009-му "Пам'ятник новому пам'ятнику" сьогодні стає символом нового героя, якого кожен визначає для себе сам.

Особливе місце для художниці займає простір, в якому представлені роботи, створені нею під час проживання в закарпатському селі Березово через початок вторгнення Росії у лютому 2022-го. Тут Кадирова ділиться творами, що виникли у започаткованій нею у вимушеному переселенстві імпровізованій мистецькій резиденції. Їх співавторами часто є місцеві жителі: наприклад, вишиті картини "Тривога" художниця створювала з бабусею-вишивальницею.

Серія "Тривога". Фото надане PinchukArtCentre

Як каже куратор виставки Кадирової, артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, останні проекти художниці дають відповідь на питання, які після 24 лютого вона ставила і сама собі: Якою має бути творчість митця у повномасштабну війну? Чи потрібно мистецтво взагалі? Як художник здатен допомогти своїй країні як громадянин?

Одна з серій робіт - фрагменти асфальту зі слідами влучань з Ірпеня. Фото надане PinchukArtCentre

Зокрема, такими серіями робіт як "Безпечна війна" Кадирова намагається делікатно розказувати європейській публіці про українські події. Вона показує геометричні фігури з металевих листів, пофарбованих у білий колір, які при ближчому роздивлянні перетворюються на свідчення війни, повністю посічені уламками снарядів.

Серія "Безпечна війна". Фото надане PinchukArtCentre

Проект Кадирової Russian Rocket йде ще далі – приносить війну в розмірену Європу. Для нього мисткиня виготовила наліпки із зображенням ракет і наклеїла їх у європейському транспорті: автобусах, літаках, потягах. Серія відео, що увійшла до експозиції, показує, як із рухом транспортного засобу створюється ілюзія того, що ракета летить за вікном у подорожуючого – так, як буквально це можуть побачити українці.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Russian Rocket (@russian.rocket.2022)

Своєю персональною виставкою під назвою "Історія стосунків" Пьотр Армяновський показує власні спостереження за українським суспільством. Його роботи, виготовлені у формі документального відео, в яких сам Армяновський іноді бере участь як художник-акціоніст, показують українців у історичні моменти прояву найбільшого єднання – Революцію Гідності, протест шахтарів у Донецьку у 2011-му тощо.

Фото надане PinchukArtCentre

Для перегляду усіх робіт Армяновського, додає кураторка Олександра Погребняк, відвідувачу знадобиться близько 1,5 години. Також у своїй частині виставкового простору художник створив звукоізольовану кімнату для усамітнення: комусь після перегляду захочеться побути в повній тиші, комусь – покричати, пояснює свій задум митець.

Пьотр Армяновський у просторі для усамітнення. Фото надане PinchukArtCentre

Третя виставка знайомить гостей із творчістю французького митця JR, про якого українці дізналися минулоріч, коли він зробив арт-проект, роздрукувавши фото п'ятирічної дівчинки Валерії із Кривого Рогу, яка їхала з родиною до Польщі, рятуючись від війни. JR роздрукував світлину українського фотографа Артема Юрченка та розгорнув 45-метрове полотно у Львові, на площі біля оперного театру. У березні 2022 року фото цього арт-проекту потрапило на обкладинку журналу Time.

Проект JR потрапив на обкладинку журналу Time

На першій в Україні виставці художника JR можна побачити його проекти минулих років. У них митець звертає свою увагу на вразливі, незахищені групи людей – дітей, мігрантів тощо.

JR звертає свою увагу на вразливі групи людей. Фото надане PinchukArtCentre

Також відвідувачі виставки зможуть долучитися до глобального парсипативного проекту Inside Out. В Україні він має назву We Are Here ("Ми тут") та покликаний дати українцям відчуття спільності та радості єднання, а решті світу показати їхню силу у часи загрози життю та існуванню. Усе, що для цього треба, – зробити автопортрет у фотокабінці та помістити його в будь-якому місці PinchukArtCentre або записати аудіомеседж.

Українців закликають через мистецтво сказати світові "Ми тут". Фото надане PinchukArtCentre

Читайте також: Лувр показує стародавні ікони з Музею Ханенків: як французи відкривають для себе історію Візантії

Реклама:

Головне сьогодні