Від уряду вимагають включити культуру в програму фінансування ЄС з відбудови України

Марія Кабацій — 25 жовтня 2023, 16:26

Від Кабінету міністрів вимагають включити галузь культури та креативних індустрій до оголошеної Європейським Союзом чотирирічної програми підтримки відновлення, відбудови та модернізації України. Її схвалив Європарламент 17 жовтня.

Запропонований ЄС Фонд допомоги Україні передбачає реалізацію нового інструменту під назвою Ukraine Facility. За допомогою нього Україні протягом 2024-2027 років виділять 50 млрд євро у вигляді грантів та позик на відновлення.

Протягом липня-жовтня український уряд працює над концепцією Ukraine Plan. Це план, який обґрунтує, куди та на які саме цілі спрямують європейське фінансування.

Представники сектору культури та креативних індустрій підготували звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому вимагають включити рекомендації щодо підтримки галузі в програму фінансування від ЄС. В листі, зокрема, йдеться, що МКІП надсилав Мінекономіки відповідні пропозиції, але їх проігнорували.

Через це прем’єра просять доручити затвердити в Уряді склад робочих груп, що доопрацюють пропозиції та зможуть подати їх Мінекономіки.

Серед пріоритетів автори листа пропонують такі:

  • підтримка культурної спадщини під час війни;
  • збереження доступу до культури на рівні громад;
  • доступ до сучасного україномовного культурного продукту (для ветеранів війни, українських біженців);
  • розвиток існуючих культурних інституцій – Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Українського Інституту;
  • важливі реформи на зразок: реформа системи управління та охорони культурної спадщини; реформа системи закладів культури національного та місцевого рівня; реформа фінансування системи забезпечення населення культурними послугами тощо.

Підписи під зверненням можна залишити 25-27 жовтня 2023 року. Наразі серед інших документ вже підписали: культурна менеджерка Юлія Федів, культурний антрополог Микола Скиба, культурна менеджерка, ексзаступниця міністра культури Галина Григоренко, головна режисерка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Тамара Трунова, експертка УКФ, докторка філософських наук Наталія Кривда та інші.

Як відбувається розробка Ukraine Plan

Бізнес-консультант та виконавчий директор агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks Володимир Воробей у вересні наголошував, що "розробка цього Ukraine Plan покрита мороком" і "сторінки з інформацією про процес немає". Тоді ж він порадив готувати пропозиції публічно.

На початку жовтня відповідальний за розробку концепції перший заступник міністерки економіки Олексій Соболєв оголосив, що громадські організації теж зможуть доєднатися до обговорення плану.

Олексій Соболєв на презентації Плану України

Після цього представники сектору культури та креативних індустрій підготували пропозиції і розробили проєкт документу, який враховує напрямки, що найбільше потребують фінансування.

Як розповіли учасники проєкту "Restoring Ukraine together", які долучилися до процесу, 19 жовтня відбулася зустріч представників Мінекономіки, Міністерства культури та інформаційної політики, сектору культури, а також представників громадянського суспільства. На ній якраз мали обговорювати концепцію плану.

"Стало зрозумілим, що уряд не бачить культуру, мистецтво та креативні індустрії у плані Українського Фонду, а сама зустріч відбулася, очевидно, заради імітації залучення всіх зацікавлених осіб до обговорення", – переконані у Restoring Ukraine together.

Скріншот документу з рекомендаціями

"Ті, хто укладали згадану версію Плану України у своєму розумінні культури у кращому випадку перебувають на стадії біхевіоризму, а у гіршому просто за інерції продовжують більшовицький підхід, суспільство то просто "людський матеріал", – написав у своїй колонці на NV після зустрічі з Мінекономіки культурний антрополог, співзасновник ГО "Агенція культурних стратегій" Микола Скиба.

Реклама:

Головне сьогодні