Оголосили переможців першої Премії Читомо

Марія Кабацій — 2 листопада 2023, 20:39

У четвер, 2 листопада, стали відомі переможці першої Премії Читомо – відзнаки за видатні досягнення у книговидавничій справі.

Переможців у трьох номінаціях оголосили під час урочистої церемонії нагородження у Києві.

"Кожен проєкт унікальний тут можна знайти як нішеві видавництва, так і великі, молоді ініціативи й давно відомі бренди, компанії зі Львова, Києва, Хмельницького, Харкова. Це показує не лише географію, але й величезні зусилля кожного номінанта. І це приклад, який можна наслідувати", – заявила співзасновниця Читомо Ірина Батуревич.

Лавреати першої Премії Читомо:

Номінація "Трендсетер видавничого ринку":

Видавництво Старого Лева – "за високі стандарти організації книжкового бізнесу, за приклад і стійкість, що допомагає вистояти іншим, за налагодження системного продажу прав на українські книжки на закордонну аудиторію".

Номінація "За книжкову ініціативу, що сприяє промоції читання":

ГО Translatorium – "за створення майданчика для комунікації перекладачів, за нанесення Поділля й Хмельниччини на культурну мапу України, а також за повернення до розмови через мовчання".

Номінація "Амбасадор української книги":

Творча студія "Аґрафка" (Романа Романишин та Андрій Лесів) – "за художнє висловлювання, що відкриває людину, її світ і Україну через книгу, нові партнерства та здобуту міжнародну впізнаваність".

Лавреати першої Премії Читомо. Фото: Дмитро Ларін

Спеціальну відзнаку Журі Премії посмертно отримала письменниця Вікторія Амеліна, яка отримала смертельне поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня. Її відзначили "за те, що продовжує поєднувати людей і спільноти невидимими містками, за створені можливості та задані напрямки, якими продовжує рухатися українська культурна спільнота".

Також вручили Спеціальну відзнаку Франкфуртського книжкового ярмарку. Крім грошової винагороди, вона передбачає участь у стенді у Франкфурті наступного року. Її отримав видавець Олександр Савчук "за збереження культурної спадщини через локальну історію і книжкові проєкти та повернення видатних імен, явищ та об’єктів у культурний дискурс України".

Вручення першої Премії Читомо. Фото: Дмитро Ларін

Про Премію Читомо

Премія Читомо була заснована цього року однойменним медіа. ЇЇ мета: відзначити видатні досягнення українського книговидання та літературної сфери, їхній внесок у суспільний розвиток та відновлення України.

Організували цю відзнаку за підтримки Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів (Börsenverein des Deutschen Buchhandels), Франкфуртського книжкового ярмарку та Міністерства культури й медіа Німеччини.

Фото: Читомо

Цьогоріч премію вручають за досягнення протягом 2022-2023 років. Переможець кожної з чотирьох номінацій отримає винагороду 4000 євро.

До складу міжнародного журі Премії Читомо увійшли семеро експертів у галузі книговидання та літератури:

  • Уям Блекер (Велика Британія), вчений-славіст University College London, перекладач української літератури, член журі Міжнародної Букерівської премії 2023;
  • Ґванца Джобава (Сакартвело), віцепрезидентка Міжнародної асоціації видавців;
  • Юлія Козловець (Україна), директорка Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал";
  • Владка Купська (Німеччина-Чехія), головна менеджерка Франкфуртського книжкового ярмарку з роботи з ринками Центральної і Східної Європи;
  • Валерій Пекар (Україна), викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл;
  • Тетяна Терен (Україна), журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН;
  • Оксана Хмельовська (Україна), співзасновниця Читомо;
  • Володимир Шейко (Україна), генеральний директор Українського інституту.

Короткий список Премії Читомо оголосили 18 жовтня на українському національному стенді у межах 75-го Франкфуртського книжкового ярмарку.

Реклама:

Головне сьогодні