На станції київського метро "Вокзальна" комуністичну символіку закрили дерев'яними щитами. ФОТО

Марія Кабацій — 15 листопада 2023, 16:04

На станції "Вокзальна" столичного метрополітену у середу, 15 листопада, закрили дерев’яними щитами декоративні рельєфні щити із комуністичною символікою.

Про це повідомив Київський метрополітен.

Архітектурні елементи із зображенням більшовицьких вождів, радянських символів серпа і молота замаскували в межах декомунізації та дерусифікації.

У метрополітені також нагадали про особливий статус "Вокзальної": "Станція "Вокзальна" є нерухомим об’єктом культурної спадщини – пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення, витвором інженерного мистецтва, має охоронний статус та оберігається державою згідно із правовим статусом пам’ятки".

Такий вигляд станція мала до робіт. Фото: Київський метрополітен

Там зазначили, що утримують станцію з дотриманням вимог законодавства та несуть відповідальність за нерухоме майно, що належить до пам’ятки.

А такий - після. Фото: Київський метрополітен

Рішення закрити комуністичну символіку дерев'яними щитами – тимчасовий варіант. Надалі метрополітен планує повністю демонтувати всі такі елементи. Для отримання дозволу підприємство направило всі необхідні листи та звернення.

Один з елементів на "Вокзальній". Фото: Євген Нікіфоров

В майбутньому елементи демонтують. Фото: Київський метрополітен

Читайте також: Комуністична символіка у київському метро. Фоторепортаж

Які станції ще декомунізували?

Аналогічні роботи провели у минулому році на станції "Університет". Тут дерев'яними щитами закрили бюсти російських діячів культури та науки.

Станція "Університет", як і "Вокзальна", має статус пам’ятки архітектури та охороняється державою. Тому щодо демонтажу елементів з цієї станції також триває отримання необхідних дозволів.

У кінці 2014 року на станції метро "Театральна" зображення Леніна закрили зображенням театральної зали. Головним художником проекту став Андрій Мазов. Тоді зображення Леніна не знищили, а закрили дошками – на них і зробили малюнок.

Частина композиції "Спіраль часу" на "Театральній". Фото: Євген Нікіфоров

У 2015 році зміни торкнулися одразу кількох станцій: на станції "Шулявська" демонтували напис "Комунізм" та зірки між словами "Мир, праця, свобода, рівність, братерство", зняли барельєф серпа і молота на станції "Берестейська" та закрили мозаїчне панно "Червоноармієць" та два карбування "Зірка червоної армії" і "Зірка радянської армії" на станції "Палац Україна".

Мозаїка на "Палаці Україна". Фото: Євген Нікіфоров

Реклама:

Головне сьогодні