Залишки садиби Сковороди зиму не переживуть, музей звертається по допомогу

Тетяна Пушнова — 22 листопада 2023, 16:07

Другу зиму напівзруйнований Музей Сковороди на Харківщині зустрічає без консервації та реставрації. Російська ракета зруйнувала Національний меморіальний комплекс філософа в селі Сковородинівка 6 травня 2022 року.

Як повідомляють працівники музею, будівля негайно потребує проведення протиаварійних та консерваційних робіт, аби зберегти те, що залишилось від нього після влучання.

Музей вирішив відкрити збір до дня народження філософа і назвали його "301 Справжній друг Сковороди".

"Кошти ні на реставрацію, ні на протиаварійні роботи музею в цьому році не були виділені. Саме тому ми й ініціювали цей збір. Щоб почати хоча б мінімальний процес з протиаварійних та консерваційних робіт. А також для того, щоб нас побачили і почули, звернули увагу і ми змогли налаштувати спільний діалог між державою, бізнесом та громадськістю – тими, хто хоче нам допомогти", – прокоментувала УП.Життя замдиректорки Музею Сковороди Настя Іщенко.

Мета – зібрати 3 мільйони гривень для першочергових робіт, щоб законсервувати його до майбутньої реставрації.

Як музей виглядає зараз, можна подивитись на відео:

"Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Чим довше ми чекаємо, тим більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитись до підтримки музею – культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь," – пояснює команда Музею.

Після ракетного удару по Музею вцілілою залишається статуя філософа, яка стала своєрідним символом стійкості. В зруйнованому росіянами будинку Григорій Сковорода жив та творив, в ньому ж і помер 9 листопада 1794 року. На території музею знаходиться його могила та улюблені місця для праці: криниця та дуб, під яким любив працювати поет.

Музей після ракетного удару

"Твій справжній друг Григорій Савич" – саме так сам Сковорода підписувався у листах до своїх друзів та учнів. 3 грудня відбудеться 301 рік з дня народження видатного українця, який вчив нас бути собою, жити "по натурі" – тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, та бути друзями один одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома," – коментує ініціаторка проєкту Настя Іщенко.

Музей закликає небайдужих відкривати свої міні-збори від 5 тисяч гривень, щоб зібрати повну суму. Кожен учасник власного збору в межах великої ініціативи отримає відзнаки від Музею "на знак дружби". Долучитись до проєкту можна і в інший спосіб жертвуючи до колекції Музею книги, твори мистецтва.

Реклама:

Головне сьогодні