Мінкульт вніс обряд гоніння гадюк до нематеріальної спадщини

Тетяна Пушнова — 22 листопада 2023, 17:55

Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України 3 нових позиції. Як повідомили на сайті МКІП, це:

  • Обряд "Гоніння гадюк" з села Іскра Великоновосілківського району Донеччини та Нижньодуванської громади Сватівського району Луганщини;
  • Практика з охорони традиційних ремесел та народного мистецтва;
  • Обряд заплітання весільної коси з селища Білокуракине Сватівського району Луганщини.

Наказ про це обрилюднено на сайті Кабінету міністрів.

Міністерство культури не уточнило деталі цих обрядів, чи перебувають вони під загрозою у зв'язку із агресією Росії. Відомство лише проілюструвало повідомлення фотографіями без підписів, які, ймовірно, зазнімкували під час проведення згаданих дійств.

Фото з сайту МКІП

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини ведеться для виконання 12 статті Конвенції ЮНЕСКО. Нові елементи включаються до переліку на підставі рекомендацій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини, яка діє при МКІП.

Фото з сайту МКІП

З переліком інших об'єктів національної нематеріальної спадщини можна ознайомитись тут. Туди увійшли понад 60 позицій, зокрема такі, як приготування чебуреків, ліжникарство, виготовлення воскових віників, кобзарство, писанкарство тощо.

Реклама:

Головне сьогодні